VROČE

V najbolj pekoč čili ugriznila ženska usta

Objavljeno 03. oktober 2016 15.59 | Posodobljeno 03. oktober 2016 16.00 | Piše: Mojca Marot

Poleg kalvarije in vina postaja Šmarje vse bolj prepoznavno tudi po čili festivalu.

Mirjana rozman s hčerko julijo ter Pio Šilec so bile ekipa vražjih deklet, ki so skuhale drugi najboljši chilli con carne. Foto: Mojca Marot

ŠMARJE – Peklo je in žgalo, da so tekle solze in je koga bolel želodec, a to tisoče okuševalcev od blizu in daleč ni ustavilo, da ne bi prišli na Kozjansko, natančneje v središče Šmarja pri Jelšah, kjer je že drugo leto zapored nedavno potekal čili festival, ki ga organizira Društvo ljubiteljev čilija Slovenije z Maticem Vizjakom na čelu. Na stojnicah so se bohotili rumeni, rdeči in oranžni čiliji ter druge vrste pekočih paprik. Največ je bilo raznih omak in pikantnih olj, a čili je tako vsestranska začimba, da ga najdemo v sirih in salamah, zasekah in paštetah pa tudi v čokoladi, pralinejih, energijskih ploščicah in piškotih, da o medu, pivu in vinu ne govorimo. Skratka, ljubitelji čilijev so prišli na svoj račun. Že lani so prvič pripravili državno prvenstvo za zlati habanero in iskali tistega, ki lahko zaužije tudi najbolj pekoče, prvič so v Šmarju organizirali tudi državno tekmovanje v kuhanju chilli con carneja oz. čilija z mesom, katerega osnova je ravno čili. In tako so prvič razglasili tudi kralja hudičevega kotla. Pravzaprav so bili kralji kar trije, saj so komisijo, v kateri so bili šmarski župan Stanko Šket, stand up komik Aleš Novak, avstrijski in nemški prvak v kuhanju chilli con carneja Sašo Križman ter čili mojster Adam Šerc, najbolj prepričali Nenad in Tan Lončar ter David Stamenkovič. »Vse se začne z drobno narezano čebulo pa tudi drobno narezano, nikakor pa ne mleto, govedino. Naša je izpod Pohorja, namesto olja pa uporabljamo goveji loj. Jedi dodamo fižol pa različne vrste čilijev, s katerimi reguliramo jakost in okus, saj imajo nekateri bolj sadnega in drugi bolj zemeljskega. Sam dodam dimljene halapenjote – blage čilije, pa seveda sol, poper, česen, origano in različne vrste sladkih paprik,« nam pove Nenad, ki jedi z dodatkom čilija kuha že 20 let. In poudari, da je pomembno kuhati jed na odprtem ognju in ne na plinskem gorilniku, ki jih tudi Mehičani niso imeli. V kuhanju se je pomerilo šest ekip, poleg zmagovalne še Vražja dekleta, ki so zasedla drugo mesto, Urban Novak in Marjan Zalokar, člana šmarskega motorističnega kluba Šparon riders, ki sta zasedla tretje mesto, in ekipa Šolskega centra Šentjur, Oktet 9 ter Red hot chilli papers ekipa. Župan Stanko Šket je bil navdušen. »Glede na lanski in letošnji obisk bo ta festival postal tradicija in vse pohvale organizatorjem. Očitno ne bomo več znani samo po vinu in kalvariji, temveč tudi čiliju,« je dejal župan, ljubitelj pikantne hrane. Glavni akter Matic Vizjak, ki tudi sam na ekološki kmetiji v Zadržah prideluje od 30 do 40 sort čilijev, je o letošnji letini dejal, da je vrhunska in ena boljših. »Vse vrste niso prilagojene našemu podnebju, zato je bolje imeti manj sort in tiste bolj vzdržljive,« pravi Vizjak, ki opaža, da smo Slovenci nad čiliji vse bolj navdušeni. Enakega mnenja je Adam Šerc, eden največjih čili mojstrov, ki si je tradicionalno pripravo chilli con carneja ogledal v živo, sredi Teksasa. »Predvsem to jed vedno kuhajo samo na odprtem ognju, uporabljajo pa črn mehiški fižolček, ki ga pri nas žal ni. Govedini, raznim feferonom in zelenjavi dodajo tudi temno čokolado oziroma še bolje, kakavova zrna. Ta so skoraj obvezna,« pravi Šerc, ki je priznal, da je bilo težko izbrati najboljši chilli con carne, ker so bili vsi dobri. »Seveda noben ni bil tak, kot sem ga jedel v Teksasu, saj takega pri nas, roko na srce, večina tudi ne bi jedla,« je še dejal. Da so v okusih odločale nianse, je dejal tudi Sašo Križman.

Da ženske prenesejo več od moških, je znova dokazalo državno prvenstvo za zlati habanero, na katerem se je letos pomerilo 14 tekmovalcev. Čili kraljica je tudi letos postala ženska, in sicer Vesna Andrej iz Šoštanja, ki je hrabro zagrizla v vseh deset sort pekočih čilijev, tudi v zadnjega, sorte sepia serpent, ki je neuradno pri nas najmočnejši.

Deli s prijatelji