BRALEC POROČEVALEC

V Mozirju toča v velikosti jajca

Objavljeno 04. maj 2013 16.47 | Posodobljeno 04. maj 2013 23.36 | Piše: T. L., Ma. F.

Zaradi toče so nekateri vozniki ustavljali pod nadvozi in v predorih, zato je prihajalo do prometnih zastojev.

LJUBLJANA – V nekaterih delih Slovenije je popoldne padala toča. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je bilo najhujše v Savinjski dolini, kjer je toča po prvih podatkih največ škode povzročila v Mozirju. V Ljubnem je padala toča v velikosti oreha.

Okrog 15.30 je območje občine Mozirje zajelo močno neurje s točo debeline jajca. Toča je napravila precej škode na poljščinah in sadnem drevju, poškodovala je več avtomobilov in strehe na najmanj treh javnih, štirih gospodarskih, pet večstanovanjskih in 13 stanovanjskih objektih. Aktiviran je štab CZ občine Mozirje, na terenu pa je 63 gasilcev PGD Mozirje, ki prekrivajo poškodovane strehe s pomočjo plastične folije, ki je bila dobavljena iz Regijskega logističnega centra URSZR Izpostave Celje. Pri tem jim pomoč z avtolestvijo nudijo gasilci PGD Velenje.

Toča je klestila še v Šmartnem ob Paki, Rečici ob Savinji in Šoštanju. Ponekod je poškodovala strehe objektov in avtomobile, pa tudi drevje.

Zmeda tudi v prometu

Veliko nevšečnosti je bilo tudi v prometu. Zaradi toče so nekateri vozniki ustavljali pod nadvozi in v predorih, zato je prihajalo do prometnih zastojev. Nekaj časa so bili zaradi ustavljenih vozil zaprti tudi nekateri predori.

Ker nevarnost toče obstaja še naprej, na prometnoinformacijskem centru voznike opozarjajo, naj ne ustavljajo pod nadvozi in v predorih.

Nastal je pravi kaos

»Naenkrat se je stemnilo in nato je začelo udarjati. Po nas je padala kot fižol velika toča. Uživanje na soncu ob popoldanski kavi se je hitro končalo,« nam je sporočila bralka Manja, ki ji je nevihta s točo uničila sobotno pohajkovanje po središču Ljubljane.

Nastal je pravi kaos, veliko ljudi je v paniki steklo k avtomobilom, da bi jih umaknili pred nadlogo z neba, saj te danes nikakor nihče ni pričakoval, pravi Manja. Posnetek toče iz Ljubljane nam je poslal tudi bralec Marko.

Zaradi visokih temperatur so sledi neurja, ki je po središču Ljubljane razsajalo dobre četrt ure, izginile zelo hitro. Za danes so vremenoslovci sicer napovedali krajevne nevihte, posebnih opozoril pred točo pa ni bilo.

Toča kot jajce

Neurje s točo – in to bistveno hujše kot v prestolnici – pa je zajelo Mozirje, Rečico ob Savinji in Ljubno ob Savinji, kjer je padala toča v velikosti jajca. Tudi pevka Alya je bila vsa osupla nad ledeno vremensko pošiljko.

Neurje s točo je zajelo tudi občino Šmartno ob Paki, kjer je poškodovalo strehe stanovanjskih objektov.

Vozila so se ustavila v predoru

Ob 21.12 je neurje s točo zajelo območje občine Vransko. Zaradi toče so se v predoru Ločica ustavila vozila, zaradi česar je predor zaradi varnosti zaprt. Cestišče je pobeljeno s točo.

Kako pa je bilo pri vas? Pošljite nam fotografije ali posnetek!

Deli s prijatelji