STATISTIKA

V mestu več družin z edinci

Objavljeno 24. junij 2012 11.25 | Posodobljeno 24. junij 2012 11.25 | Piše: P. J., STA

Veča se število gospodinjstev na mestnem območju.

Če bolezni ne zdravimo, lahko prizadene tudi srce, sklepe in živčevje.

LJUBLJANA – V Sloveniji je na mestnih območjih večji delež gospodinjstev kot na nemestnih, saj je v mestu več enočlanskih gospodinjstev, kažejo končni podatki Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) za januar 2011. Poleg tega je po podatkih urada na mestnih območjih relativno več družin z enim otrokom.

Polovica živi v mestnih naseljih 

Po podatkih Sursa o gospodinjstvih in družinah je sicer razlika med številom prebivalcev v mestnih in nemestnih območjih zanemarljiva, zato je mogoče reči, da polovica prebivalcev živi v mestnih naseljih ter njim priključenih naseljih mestnih območij, druga polovica pa v nemestnih naseljih. Delež gospodinjstev v mestih je 53,5 odstotka, na nemestnih območjih pa 46,5 odstotka.

Na mestnih območjih sta najpogostejša tipa enočlanskih gospodinjstev tujci v samskih domovih in ostarela gospodinjstva. Največja razlika med območjema je sicer pri številu gospodinjstev z večjim številom članov (šest ali več), ugotavljajo na Sursu. Teh je v nemestnih območjih skoraj še enkrat več kot v mestnih. Posledično je razlika v povprečnem številu članov gospodinjstva med obema območjema relativno precej velika, in sicer 2,7 proti 2,3.

Delež enostarševskih družin precenjen 

Medtem ko je število družin brez otrok v mestnih in nemestnih območjih relativno izenačeno, je v mestnih območjih relativno več družin z enim otrokom, kažejo podatki Sursa. Z večanjem števila otrok v družini pa se razlika med mestnimi in nemestnimi območji samo še povečuje. Delež družin s štirimi otroki ali več je v nemestnih območjih relativno še enkrat večji kot v mestnih območjih.

Za mestna območja so po podatkih Sursa bolj značilne družine zunajzakonskih partnerjev brez otrok ter mater z otroki. Na podlagi podatkov o zakonskem stanu pa na statističnem uradu sklepajo, da je delež enostarševskih družin zaradi prijave prebivanja obeh zakoncev ali zunajzakonskih partnerjev na različnih naslovih precenjen.

Po podatkih Sursa za 1. januar 2011 je bilo v Sloveniji skupaj 813.531 gospodinjstev, od tega največ enočlanskih, ki jih je bilo dobrih 266.000. Po številu sledijo dvočlanska gospodinjstva, ki jih je bilo nekaj manj kot 200.000, ter tričlanska, ki jih je bilo dobrih 149.000. Kot je še razvidno iz podatkov urada, je bilo januarja lani v Sloveniji 2980 gospodinjstev z osmimi člani ali več.
 

Deli s prijatelji