PROTEST

V Mariboru pečejo hobotnico

Objavljeno 14. december 2012 17.54 | Posodobljeno 14. december 2012 20.55 | Piše: T. L.

Po več krajih potekali protesti, v Maribor je policija poslala tudi vodni top.

Vodni top na poti v Maribor.

MARIBOR – Ob 16.30 se je v Mariboru začela tako imenovana 4. mariborska vstaja. Na Trgu svobode naj bi protestniki, ki so se povezali prek facebooka, zahtevali razpustitev mestnega sveta. Po poročanju Dela večjih težav gostinci očitno ne pričakujejo, saj so stojnice božično-novoletnega sejma odprte, sicer pa je za protestnike na voljo manj prostora, saj polovico trga zaseda drsališče.

19:30 Policija je preko twitterja sporočila, da so shodi v Lendavi, Murski Soboti, Trebnjem, Kranju in Ljubljani zaključeni, potekali pa so mirno. Twitteraši poročajo, da je pred občino v Mariboru med sto in dvesto ljdmi, vzdušje je mirno.

19:20 Ljudje se razhajajo, shod se je formalno zaključil. Na srečo brez izgredov. Nekaj protestnikov še vztraja. 

18:45 Protestniki so se odpravili na trg pred rotovžem, kjer je zapel ženski pevski zbor Kombinatke. 

18:05 »Spustite jih vun!«, »Vrnite otroke« po podatkih Dela pred zaporom, kjer so priprti mladi protestniki, vpije približno 5000 zbranih protestnikov. Po podatkih Večera protestnikom z oken zapora mahajo zaporniki.

17:45 Pobuda: Kangler in mestni svet morata odstopiti do 20.decembra do do 15.00 ure. Množica se je odzvala z navdušenjem. Tviteraši sporočajo, da je za 18. uro napovedan sprehod po mestu, in sicer med drugim tudi do zaporov v podporo priprtim.

17:35 Protestniki so izvižgali mestnega svetnika Stojana Auerja. Med govornki tudi Tone Partljič, ki pravi, da mora Kangler položaj zapustiti jutri. In z njim tudi mestni svet. 

17:32 Zbralo se je okoli 3000 ljudi. Protestniki nosijo transparente, na katerih piše »Vrnite milijarde!«, »Hobotnica v solati!«, »Mi nimamo Cipra – le Slovenijo!«. Vzdušje v Mariboru je precej živahno, veliko je žvižgov, vzklikanja »Mi smo Maribor«, zbrane pa so nagovorili tudi govorci. 

Policisti so pripravljeni, v Mariboru je danes tudi vodni top. Po poročanju Dela protestniki nosijo transparente, na katerih piše »Vrnite milijarde!«, »Hobotnica v solati!«, »Mi nimamo Cipra – le Slovenijo!«. Vzdušje v Mariboru je precej živahno, veliko je žvižgov, vzklikanja, zbrane pa so nagovorili tudi govorci. Po poročanju Večera je ozvočenje v Mariboru zelo slabo, govorci pa omenjajo manifest ter da se 20. decembra v Mariboru začenja nova osamosvojitev. Zbrano množico je okoli 17. ure nagovoril sociolog Andrej Fištravec, ki je dejal, da ima hobotnica glavo, ne samo lovk. Ne gre le za mariborsko zgodbo, ampak zgodbo Slovenije. »Tega nismo zakuhali samo v Mariboru, ta je v Sloveniji, Slovenija pa je v veliki stiski, kot ves svet.«

Proti  skorumpiranim županom tudi drugod

Sicer pa danes potekajo protesti še po šestih drugih slovenskih krajih: na Trgu zmage v Murski Soboti shod proti korupciji, proti korupciji protestirajo tudi v Lendavi, pred občino so se ob 16. uri začeli zbirati v Kranju, v Litiji, ob 17. uri v Trebnjem, medtem ko se shod na Lavričevem trgu v Ajdovščini začne ob 18. uri.

V Murski Soboti se je ob 16. uri začela Druga prekmurska vstaja. Shod se je nekaj minut po 17. uri že zaključil, minil pa je mirno. Protestirali so Svizovci, ki protestirajo proti ministru Žigi Turku, delavci Mure in nekaj ostalih protestnikov. Udeležba ni bila številčna, protestniki pa so peli »Žiga, žaga, poje žaga ...,« poroča Delo. Opazen je bil tudi transparent, ki poziva sindikaliste Semoliča, Posedija in Štruklja, da pokažeta svoje plačilne liste.

Trebnje: Kastelic naj odstopi

V parku ob občinski stavbi v Trebnjem je danes potekal 1. trebanjski punt, na katerega je pozvala Facebook skupina Alojzij Kastelic odstopi s položaja župana občine Trebnje. Po poročanju STA je približno petdeset protestnikov je mirno protestiralo proti domačemu županu, sežgali so nekaj njegovih fotografij in pred vhodom občinske stavbe prižgali sveče.

Po podatkih policije se jih je zbralo približno petdeset, protestniki pa so šele po dobri uri začeli vzklikati, »gotov je«, in »lopovi«. Po približno poldrugi uri protesta, na katerem niso nosili transparentov, so se napotili pred vhod občine in tam prižgali sveče. Takrat se je protestnikom pridružil tudi predstavnik novomeških pobudnikov ljudske nezaupnice, profesor filozofije in nepoklicni novinar Uroš Lubej, ki je prebral del omenjene pobude, za njim pa je besedo povzel predsednik Demokratične stranke dela in trebanjski rojak Franc Žnidaršič.

Žnidaršič je župana Kastelica, kompromitirane politike in vlado, ki po njegovem ni demokratična, pozval k odstopu. Povedal pa je še, da se bodo protesti nadaljevali, vse dokler se to ne bo zgodilo. Kot so zapisali anonimni sklicatelji protesta, zahtevajo odstope vseh županov in drugih politikov, ki so v kazenskih postopkih, pravnomočno obsojeni ali kako drugače sporni, predvsem pa k odstopu pozivajo domačega župana Kastelica.

 

Deli s prijatelji