MASKE

V Malem Parizu 
ni ženskih kvot

Objavljeno 14. februar 2015 20.31 | Posodobljeno 14. februar 2015 20.31 | Piše: Milan Glavonjič

Pustne maske si lahko v Ponikvah nadenejo le tisti fantje, ki dopolnijo 16 let.

Petelin, košuta, policaj, hu-hu Foto: HU-ZPP

PONIKVE – S Trubarjevine na Rašici, tam, kjer s kočevske državne ceste oster ovinek po dolini nakaže smer proti Vidmu oziroma Strugam, so od ta debelega četrtka pa tja do pepelnične srede vse poti peljale skozi Mali Pariz. Na pustni torek bodo namreč Ponikve, razpotegnjeno naselje ob ponikalnici Rašica s približno 500 dušami, dihale po pariško. Kako?

To je kot vselej skrivnost, po izročilu pustnih prednikov lahko izdamo le, da se bodo novice in bodice na ta dan kar same ponujale, seveda ko bodo vaščani vzeli v branje glasilo s tem naslovom. Torej, berite Novice Malega Pariza, ki na humoren način edini oznanja bridko resnico naših krajev, nas v novejši vaški gostilni, za krajevno tablo naselja, podrobno seznanja skupina petih mladeničev, ki so kot del tamkajšnje fantovske skupnosti odgovorni za pripravo več kot sto let nepretrgoma trajajočega pusta v Ponikvah. In nanizajo nekatere posebnosti, ki jih v tem času prepoznavno ločijo od drugih. Šemljenje je v domeni domačih fantov in le v vasi: »Obiskovalci lahko pridejo pogledat v Ponikve, mi pa se ne udeležujemo različnih karnevalov,« vabijo. Pustne maske lahko nadenejo le tisti fantje, ki dopolnijo 16 let, mlečnozobi morajo do takrat počakati, poroka oziroma prvi otrok pa jih loči od privilegija še naprej biti del šaljive, včasih tudi resne druščine. Ženske so že zdavnaj izgubile pravico do pustne enakopravnosti v Ponikvah, saj jim mačkaranje ni dovoljeno, so pa vsi vaščani vabljeni k spremljanju programa in na večerno zabavo. Takrat je dovoljeno domačim fantom ljubljenke svojega srca pripeljati od drugod, ponikovskim deklinam pa je ta pravica vzeta. Pravijo, da rajanja v Ponikvah ni bilo le med vojnama in leta 1980, ko je umrl tovariš Tito. Sicer pa na pustni torek velik del Ponikovcev ostane doma: ta dan pišejo dopust ali, namigne druščina, če je treba, zbolijo.

Ponikovski časnik

Čeprav se preganjalci zime pri nas prebudijo dober mesec pred pustnim torkom, pa se na debeli četrtek ali mali pust prvič prideta pokazat podivc ter ta star. V nedeljo izide Ponikovski časnik, v torek pa se ljudska igra, ki se barvito prepleta, začne zares in brez zamere, nas podučijo. V torkovi jutranji skupini se prvi oglasi agent v fraku z zelenim cilindrom, nekakšna uradna oseba, ki oznani, za kaj bodo ta dan pobirali denar. Za njim od vrat do vrat stopicata grbasta ta stara, oblečena v ponošene obleke: on s klobukom in palico, ona s procko (košaro), da (bolj simbolično) pobirata jajca, drugače pa cvenk za večerno vaško zabavo, vmes ju izdajajo trhle noge. Ustaljenima likoma sledijo druge, bolj svobodno oblikovane skupine. Popoldne se dogajanje preseli na lužo, vaško središče, kjer mačkare, kot tam imenujejo pustne maske, pripravijo zabaven dogodek. Vaško središče se takrat vname, zatrdijo fantje, ki si za nastop vsakič omislijo novo zgodbo, njena vsebina pa ostane skrivnost malodane do nastopa. Živahen podivc neusmiljeno preganja konja z zvoncema okoli gležnja (to sta novo sprejeta fanta v druščino ali guštra). Zvečer se po vasi od hiše do hiše sprehodijo policaj, ta lapa para in godec ter se s plesom z domačimi zahvalijo za čez dan prejete darove. Seveda vse hiše obredeta tudi ta stara dva, pust pa vaščani z zbranimi darovi sklenejo na večerni zabavi in pričakajo post. Ob polnoči sledi krst novih fantov (guštrov). Ti kot neke vrste zagovornike izberejo svoje botre, poročene moške, ki niso z njimi v sorodstvu, da jim pomagajo pri nalogah, ki so zadnji korak do polnopravnega članstva v fantovski družbi. Pust se sklene na pepelnično sredo s sežigom Pusta, od katerega se, oblečeni v črne pelerine in s cilindričnimi pokrivali, poslovijo žalujoči. S tem je konec nekajdnevnega pustnega direndaja v Ponikvah, ki se v marsičem razlikuje od drugih po Sloveniji.

Značilne ponikovske mačkare poleg ta starih dveh, agenta in ta lepega para, so podivci, ki že 14 dni pred pustom podijo po vasi otroke. Med podivci je najprepoznavnejši lik petelina, za katerega je značilno rdeče pokrivalo v obliki petelinovega grebena in naličje s kljunom. Maska ima oblečene rdeče-bele hlače in belo srajco, prepasano s kravato, ogrnjena pa je v rdečo pelerino.

Deli s prijatelji