SEJEM

V Lukovico na Lukov sejem

Domačini iz Črnega grabna bodo prodajali jesenske pridelke in druge dobrote.
Fotografija: Spet bo Lukov sejem. FOTO: Primož Hieng
Odpri galerijo
Spet bo Lukov sejem. FOTO: Primož Hieng

V Lukovici že po tradiciji pripravijo dva sejma na leto. Peregrinov je vedno 27. aprila, Lukov pa na soboto po godu (18. oktobra) tega svetnika. Letošnji Lukov sejem bo torej 20. oktobra, prireja pa ga Turistično olepševalno društvo Brdo - Lukovica. Domačini iz Črnega grabna bodo prodajali jesenske pridelke, mesnine, sir, kruh in druge dobrote, k sodelovanju pa so povabili še rokodelce in druge obrtnike.

Na voljo bodo tudi izdelki, ki jih ponujajo pod blagovno znamko Zakladi Črni graben. Sejem bo na osrednjem trgu v Lukovici od 8. do 18. ure. Sveti Luka je svetnik, ki je po starem krščanskem izročilu napisal dve pomembni knjigi: Evangelij po Luku in Apostolska dela. Doma je bil iz Antiohije, po rodu je bil Grk (ali po nekaterih virih Sirec), po poklicu zdravnik. Precej časa je oznanjal krščanstvo skupaj s svetim Pavlom. Kot zdravnik je imel globoko razvit čut za bolnike, zato Jezusa predstavi predvsem s te plati – kot telesnega in dušnega zdravnika.

Njegov razpoznavni znak na slikah je vol. Luka velja za zavetnika zdravnikov, kirurgov, slikarjev, zlatarjev, kiparjev, vezilcev (čipkaric), stekloslikarjev in na sploh krščanske umetnosti. Je tudi zavetnik knjigovezov, notarjev pa tudi živine, mesarjev. Kot vremenski zaščitnik je povezan z mnogo vremenskimi reki.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije