V VAGONU

V Luki Koper zaznali povečano radioaktivnost

Objavljeno 08. maj 2012 19.45 | Posodobljeno 08. maj 2012 19.47 | Piše: Mo. S., STA

Izmerjena vrednost ne vpliva na zdravje ljudi, zagotavljajo.

Luka Koper.

KOPER – Kontrolna hiša, pristojna za pregled blaga pred prevzemom, je pri pregledu enega od vagonov s starim železom, ki je v ponedeljek prispel v Luko Koper, ugotovila prekoračeno mejno vrednost radioaktivnosti. Luka Koper kljub dokumentaciji, ki spremlja blago, od lastnikov sicer vedno zahteva dodatno meritev pred prevzemom.

Kontrolna hiša, ki je opravila meritve, je v skladu z zakonodajo že obvestila upravo za jedrsko varnost, ki bo podala ustrezna navodila za ravnanje s tovorom. Vagon je zdaj na območju koprskega pristanišča, izmerjena vrednost pa ne vpliva na zdravje ljudi, so sporočili iz Luke Koper.

Kriv je premaz z radijevo barvo

Inšpektor na Upravi RS za jedrsko varnost Aleš Janežič je potrdil, da so v enem od vagonov zaznali raven sevanja, ki je približno petkrat nad naravnim sevanjem, in da gre za izotop radija. Takih primerov imajo po njegovih besedah nekaj na mesec, glede na izkušnje pa sklepajo, da se je med približno 20 tonami starega železa pomotoma znašla bodisi igla iz taborniškega kompasa, ki je bila premazana z radijevo barvo, bodisi del kakšne starejše ure ali drug instrument za civilno ali vojaško rabo, kjer se je uporabljala tovrstna barva.

Nič neobičajnega

»Ne govorimo o ničemer, kar bi bilo nevarno za ljudi, in o ničemer, česar ne bi imela večina ljudi doma,« je še pojasnil Janežič. »Mislim, da če bi šli po slovenskih gospodinjstvih, bi povsod našli take vire sevanj.«

Deli s prijatelji