PROJEKT

V Ljubljani odprli Preglov raziskovalni center

Objavljeno 28. junij 2013 23.30 | Posodobljeno 28. junij 2013 23.30 | Piše: STA, Ma. F.

Projekt novega centra, ki je zgrajen v skladu s smernicami energetske učinkovitosti, je trajal tri leta in pol, sama gradnja pa približno eno leto.

Janez Potočnik.

LJUBLJANA – V Ljubljani so odprli Preglov raziskovalni center, ki je eden najsodobnejših raziskovalnih centrov v Evropi. Investicija je vredna 15 milijonov evrov. Odprtja se je udeležil tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik, ki je poudaril, da je center dokaz iskanja poti iz krize prek odličnosti.

Večja vloga znanosti

»Center je dokaz, da pogumne odločitve lahko naredijo prihodnost in jo morajo, in odločitev o gradnji Preglovega centra je bila pogumna odločitev,« je v nagovoru poudaril Potočnik.

Ob tem je izpostavil pomen ukrepov za večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva, kamor spada tudi večja vloga znanosti. »Učinkovito ravnanje z viri in preusmeritev iz današnjega linearnega modela gospodarstva na krožno gospodarstvo, kjer je odpadek enega industrijskega sektorja surovina drugega, je nujna in neizogibna. Vzpostaviti moramo trajnostno naravnano industrijo, ki bo uspešno delovala še mnogo let,« je poudaril Potočnik.

Oprema v vrednosti sedem milijonov evrov

Projekt novega centra, ki je zgrajen v skladu s smernicami energetske učinkovitosti, je trajal tri leta in pol, sama gradnja pa približno eno leto. »Tak dogodek, kot je današnji, bi moral biti nekaj normalnega, kajti samo na ta način bomo držali korak s svetom. Na dobri poti smo, a ni časa za počitek,« je ob odprtju dejal direktor Kemijskega inštituta in vodja projekta Preglovega raziskovalnega centra Janko Jamnik.

V centru je nameščena najsodobnejša oprema v skupni vrednosti sedem milijonov evrov. Med drugim je opremljen z najnovejšim transmisijskim elektronskim mikroskopom s kemijsko analizo, ki je po Jamnikovih besedah najdražji del opreme, sploh kdaj kupljen v Sloveniji. V centru bo delovalo 80 raziskovalk in raziskovalcev.

Deli s prijatelji