VSTAJA

V Ljubljani nekaj sto ljudi za ohranitev javnega zdravstva

Objavljeno 25. junij 2013 19.45 | Posodobljeno 25. junij 2013 20.11 | Piše: STA, M. U.

Minister za zdravje Tomaž Gantar na strani protestnikov.

Protestniki na poti do parlamenta. Foto: A. F.

LJUBLJANA – V središču Ljubljane se je v skladu z napovedjo Iniciative zdravnikov popoldne začel shod za ohranitev javnega zdravstva. Na Kongresnem trgu in v parku Zvezda se je zbralo nekaj sto ljudi. Nekateri protestniki so nosili zastave z datumi dosedanjih vstaj, številni pa se za ohranitev pravičnosti zdravstvenega sistema zavzemajo z napisi na majicah. Ob robu Kongresnega trga so lahko zbrani na shodu in mimoidoči podpisali peticijo za ohranitev družinske medicine. Nekateri protestniki so bili oblečeni v majice gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva. Shod na današnji dan državnosti, ki naj bi se nadaljeval tudi s pohodom do ministrstva za zdravje in Trga republike, je sicer podprlo okoli 20 društev, organizacij in gibanj, med njimi tako sindikalni centrali Pergam in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) kot tudi Združenje manager Slovenije. Pridružili so se mu vstajniško gibanje Vseslovenska ljudska vstaja (VLV) in gibanje za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva ter tudi nekateri zavodi, denimo Univerzitetni klinični center Ljubljana. Podpora prihaja tudi od kulturnikov, shod sta namreč podprla tudi Koordinacija kulturnih organizacij Slovenije in Društvo slovenskih pisateljev.

»Zdravstvo je naša last«

Protestnike je spremljala tudi policija, ki je skrbela predvsem za varnost v prometu. Nekateri protestniki so nosili zastave z datumi dosedanjih vstaj, spet drugi so se za ohranitev pravičnosti zdravstvenega sistema zavzeli z napisi na majicah. S transparenti so protestniki zahtevali »javno socialno zdravstveno varstvo« in konec korupcije. Videti je bilo tudi gesla proti načrtovani privatizaciji. Med pohodom so vzklikali »Zdravstvo je naša last« in »Proti diktaturi kapitala« ter pozivali na ulice.

Ministru se zdi shod smiseln

Minister za zdravje Tomaž Gantar podpira nekatere stvari, ki jih izpostavlja Iniciativa zdravnikov, zato se mu shod zdi smiseln. V shodu prej zaznava podporo delu ministrstva kot pa protest. Tudi na ministrstvu se namreč po njegovih besedah zavedajo korupcije v zdravstvu, želijo transparentno delo in javno zdravstvo. Del tega naj bi zagotovili tudi s ta teden predstavljeno novelo zakona o zdravstveni dejavnosti.

Pri shodu ni sodelovala Koordinacija zdravniških organizacij, čeprav se s stališči in z zahtevami Iniciative zdravnikov strinja, a meni, »da se na ulici išče populistične rešitve in izgublja resnost problema«.

Deli s prijatelji