NALIVI

V Ljubljani in na Gorenjskem velika nevarnost toče

Objavljeno 08. junij 2013 19.20 | Posodobljeno 08. junij 2013 20.37 | Piše: Ma. F.

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo lahko danes popoldan in zvečer ob lokalnih močnejših nalivih pride do hitrih porastov manjših vodotokov in hudournikov.

Verjetnost trenutnega pojavljanja toče.

LJUBLJANA – Popoldan se je v več delih države razbesnelo neurje z dežjem in s točo, ki je po podatkih Centra za obveščanje RS (Cors) divjalo zlasti na nekaterih območjih Štajerske, Gorenjske ter v okolici Ljubljane. Prav tako še vedno velja opozorilo, da lahko ob lokalnih intenzivnih nalivih pride do hitrih porastov manjših vodotokov in hudournikov.

Neurje z močnim dežjem in s točo je zajelo Vitanje, hudournik pa je poplavil šest stanovanjskih hiš v Antonovi ulici. Gasilci PGD Vitanje so črpali vodo iz kleti stanovanjskih hiš, nudili pomoč občanom pri čiščenju in z vodo sprali ulice ter lokalne ceste, na katere je naneslo zemljo in pesek. Zaradi nanosa zemljine v Paki je zaprta cesta Vitanje–Gornji Dolič. V kraju Breznu so prostovoljni gasilci iz reke Hudinje ob pomoči delovnega stroja odstranili večje drevo.

Nevarnosti plazu v Kromberku na Goriškem

Meteorna in hudourna voda sta zalili kleti dveh stanovanjskih hiš tudi v Socki v občini Vojnik. Tamkajšnji prostovoljni gasilci so pri treh hišah zaradi narasle reke Hudinje preventivno namestili poplavne vreče in iz dveh stanovanjskih hiš izčrpali vodo. Gasilci PGD Nova Cerkev pa so prav tako v občini Vojnik z delovnim strojem očistili veje, ki jih je reka Hudinja naplavila pod mostom v Novi cerkvi.

V okolici Ljubljane je največ posledic povzročil močan veter. Ta je podrl drevo v naselju Kamenica v občini Dolsko, ki so ga prostovoljni gasilci nato odstranili s cestišča. Na Slovenski cesti v občini Mengeš pa je veter podrl zaščitno ograjo gradbišča in reklamni pano. Gasilci PGD Mengeš so zavarovali cestišče ter odstranili podrto ograjo.

Uprava za zaščito in reševanje na svojem spletnem portalu poroča tudi močnem nalivu v Kromberku na Goriškem. Zaradi dežja je v Iztokovi ulici obstajala nevarnost, da meteorna voda zalije stanovanjski objekt in sproži plaz. Posredovali so gasilci novogoriški poklicni in prostovoljni gasilci, ki so odprli jaške za odtok vode in preprečili, da bi voda zamakala hišo. Stanje pri objektu so si ogledale tudi pristojne občinske službe.

Strela udarila v transformatorsko postajo

Preberite več o vremenu.

V naselju Kandrše, občina Zagorje ob Savi, je strela udarila v transformatorsko postajo. Iz nje se je močno kadilo. Delavci elektra so izklopili električno energijo, gasilci PGD Kandrše pa so pogasili tlečo izolacijo na transformatorju. Brez električne energije je ostalo okrog 150 gospodinjstev v naseljih Kandrše, Dolgo Brdo, Dobrljevo, Log pri Mlinšah, Vidrga in Peške Kandrše.

Nevarnost porastov manjših vodotokov in hudournikov

Že dopoldne je Agencija RS za okolje izdala opozorilo, da lahko danes do noči še nastanejo posamezne močnejše nevihte z možnostjo krajevnih nalivov in sunkov vetra, izključen pa ni niti pojav toče. V Centru za obveščanje RS (Cors) pa so v izrednem biltenu opozorili, da lahko danes popoldne in zvečer ob lokalnih intenzivnih nalivih po državi pride do hitrih porastov manjših vodotokov in hudournikov.

Do večera se bodo sicer po napovedih Agencije RS za okolje še pojavljale plohe in nevihte, v nedeljo pa bo po večini sončno. Več oblačnosti bo v hribovitih krajih zahodne Slovenije, kjer bodo predvsem popoldne tudi krajevne padavine.

Previdno na cestah

Po podatkih prometnoinformacijskega centra so ponekod po državi zaradi neviht in močnih padavin ceste mokre, tudi vidljivost je lahko slabša, zaradi česar pozivajo k previdni vožnji in upoštevanju varnostne razdalje.

Zaradi posledic neurja oziroma nanosa večje količine materiala na cestišče je po njihovih podatkih zaprta regionalna cesta Vitanje–Gornji Dolič v Spodnjem Doliču. Obvoz je mogoč skozi Velenje.

Deli s prijatelji