PRIMERJAVA

V Litvi smučajo za štiri evre, v Švici za 62

Objavljeno 20. november 2012 21.15 | Posodobljeno 20. november 2012 21.15 | Piše: Mo. S.

Preverite, katera smučišča so za vaše potrebe najboljša in najugodnejša.

LJUBLJANA – Sezona smučanja se približuje, vse več potrošnikov pa gleda tudi na to, da bo njihovo zimsko doživetje v skladu z njihovimi finančnimi zmožnostmi. Mreža evropskih potrošniških centrov (ECC-Net), h kateri spada tudi slovenski potrošniški center, je pripravila pregled cen smučarskih vozovnic za skoraj 400 smučišč v 29 državah.

Dobro premislite

»Podatki so več kot zgovorni. Zato je pametno pred izbiro premisliti, kaj od smučišča pričakujemo, da ne bomo vozovnice preplačali oziroma da ne bomo izbrali smučišča, ki se nam cenovno zdi zelo ugodno, vendar pa nam z izjemno majhnim številom smučarskih prog oziroma kilometrov ne bo ponudil užitkov, ki jih pričakujemo na belih strminah,« pravi Jana Huč Uršič, vodja EPC Slovenija. V poročilu je poleg cene in dolžine prog zajeta tudi dodatna ponudba ter seveda podatki o posameznih smučiščih.

Pri izbiri upoštevajte vse svoje potrebe, denimo tudi to, da smučarji začetniki ne potrebujejo 100 kilometrov prog, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Vozovnice so v času počitnic praviloma dražje, izplača pa se spremljati tudi razne popuste.

Slovenija: najdražja je Kranjska Gora

Vprašalnik so izpolnila tudi štiri slovenska smučišča, in sicer Vogel, Kranjska Gora, Krvavec ter Cerkno, primerjavo cen najbolj priljubljenih destinacij slovenskih smučarjev pa si oglejte v spodnji tabeli.

image

V Litvi za dobre štiri evre

Na spletni strani EPC je objavljeno več podatkov, iz njih pa lahko razberemo marsikaj. V kategoriji najkrajših prog je najcenejša Litva, kjer boste za enodnevno vozovnico odšteli 4,31 evra (0,25 km prog), najdražje smučišče, ki je v raziskavi sodelovalo, pa je švicarski Matterhorn, kjer enodnevna vozovnica stane 62 evrov. Res pa je, da ponuja 360 kilometrov prog. Za več podatkov odprite spodnji dokument.

Ne pozabite, da so cene v predprodaji lahko občutno nižje, ker nesreča nikoli ne počiva, pa si pred odhodom priskrbite še zdravstveno zavarovanje.

Deli s prijatelji