BREZ ODGOVOROV

V Lipici spet umirajo konji: usmrtiti so morali dva

Objavljeno 16. oktober 2012 17.05 | Posodobljeno 16. oktober 2012 17.05 | Piše: T. L., STA

Tretjega zdravijo na kliniki za konje na ljubljanski veterinarski fakulteti.

Preiskava še ni razkrila, kaj se je dogajalo v Lipici, da so štirje lipicanci poginili

LIPICA – V Kobilarni Lipica so se pri nekaterih konjih znova pojavile težave z zdravjem. Obolenja v tej kobilarni so se pojavila pri treh konjih iz hleva številka 11, v katerem so uhlevljeni po večini vozni konji. Dva od njih so morali usmrtiti, tretjega pa zdravijo na kliniki za konje na ljubljanski veterinarski fakulteti.

Vzrokov ne poznajo

»O vzrokih za pojav teh obolenj v tem trenutku še ni mogoče dati odgovora. V zvezi s tem pripravljamo poročilo o zdravljenju vseh konj, ki so jim bili odvzeti vzorci telesnih tekočin za nadaljnje veterinarsko-medicinske preiskave. V zvezi s tem želimo pojasniti, da so bili vsem konjem odvzeti vzorci krvi in želodčne vsebine, enako kot pri konjih, pri katerih se je bolezen pojavila lani. Oba konja, ki sta bolezni podlegla v zadnjih dneh, sta na patološko-morfoloških preiskavah,« so zapisali v kobilarni.

V javnem zavodu Kobilarna Lipica bodo v analizo oddali tudi vzorce krme, s katerimi so bili krmljeni konji v petek in soboto, prav tako bodo v analize oddani vzorci stelje iz boksov obolelih konj. »Pričakujemo, da bodo izsledki preiskav dali odgovor na vprašanje, kaj je vzrok omenjenim obolenjem,« so še prepričani v Kobilarni Lipica.

Lani ugibanja o zastrupitvah

Do podobnih dogodkov je prihajalo že v preteklih letih. Po lanski preiskavi pogina konja so v poročilu zapisali, da je obolevanje konj najverjetneje posledica več dejavnikov, ki se med seboj prepletajo in sovpadajo.

Predstavniki vseh institucij, ki so sodelovale pri obravnavi primera obolevanja in poginjanja konj v Kobilarni Lipica, to so Veterinarska uprava RS, veterinarska fakulteta, Zavod za zdravstveno varstvo Maribor in policija, so prepričani, da je s sistematsko načrtovanim notranjim nadzorom krme in stelje, z izborom krmnih dodatkov ter načinom krmljenja mogoče zmanjšati možnosti škodljivega vplivanja posameznih kemijskih in mikrobioloških dejavnikov na metabolizem konj. Zato so kobilarni priporočili, naj ima reja konj poudarek na čim večji možnosti naravnega gibanja vseh kategorij konj na prostem in možnosti paše.

Deli s prijatelji