UNIČUJOČ POŽAR

V letu dni sezidali
 nov gasilski dom

Objavljeno 07. avgust 2013 21.20 | Posodobljeno 07. avgust 2013 21.20 | Piše: Milan Glavonjić

Škocjanski gasilci bodo čez en mesec slovesno odprli nov objekt.

Uničena notranjost. Foto: Milan Glavonjić

ŠKOCJAN – Septembra bodo ob zanesljivo veličastni 90-letnici PGD Škocjan odprli preurejen objekt. Pred veliko nočjo lani je namreč tam že navsezgodaj zatulil rdeči petelin in zajel podstrešje gasilskega doma, ki je bil sicer sezidan že davnega 1923. Tovarištvo je v tem podturjaškem kraju, kjer je bil dan po rojstvu, 9. junija 1508, krščen Primož Trubar, v hipu združilo vse vaščane, da so dali glave vkup in začeli na pogorišču stavbe ponosa, kot so jo označili, postavljati temelje novega doma.

»Grenkoba z okusom neznosnega dima in smradu, ki se je polegel v okolici naših gričev, nas je boleče spremljala ves čas gradnje novega doma. In spomini na jutro, v katerem je sleherni domačin molče ugibal o tem in onem ...« se tistih mučnih dogodkov zdaj z razdalje spominja Martin Tomažin, predsednik škocjanskega društva.

Škode za deset tisoč evrov

Ura je bila malce pred peto, ko so se domači gasilci spopadli z zublji. Streha je bila v plamenih. Kmalu so jim na pomoč priskočili kolegi iz PGD Grosuplje, Šmarje - Sap, Ponova vas in Šentjur, vseh skupaj je bilo kar 76. Uspelo jim je rešiti vsaj gasilsko opremo in avtomobile, ki so bili v drugem delu doma. Zgoreli so podstrešje s sanitarijami, nekaj tehnične opreme in strop – tega so gasilci pozneje odstranili –, poškodovana je bila kulturna dvorana, v kateri so se zbirali krajani. Požar je povzročila električna napeljava, škode je bilo za več deset tisoč evrov.

»Po velikonočnih praznikih smo očistili pogorišče in se lotili načrta. Ne glede na tako ali tako prazen gasilski mošnjiček smo sklenili, da bo v Škocjanu v istih izmerah zrasel sodobnejši večnamenski objekt, ki bo ljudstvu, pa naj se še tako obrabljeno sliši, v čast in ponos. In takšen obcestni orjak danes stoji pred nami,« je z zvrhano mero zadovoljstva razlagal vselej dovzetni Tomažin, ki sta ga prevzeli složnost in odločnost, drugih besed za prizadevne krajane pravzaprav ne najde.

Požar združil tamkajšnje prebivalstvo

Jadrno je naštel vasi, Male Lipljene, Rožnik, Škocjan, Velike Lipljene in Železnica, od koder so dobili pomoč, »da, prav vsi so pomagali, prostovoljno, v materialu, lesu, in delu!« To pa še ni vse: požar je vaščane celo še bolj združil, med gasilce je v tem obdobju vstopilo petnajst novih članov, zdaj jih imajo že 92. »Nekega dne je padla odločitev, da bomo 120 kubičnih metrov lesa kar sami posekali, spravili iz gozda in odpeljali na žago. Ma, vam rečem, to je bila udarniška akcija! Ostalo nam je še nekaj plohov, ki jih bomo vgradili v notranjost doma,« je še pojasnjeval.

Denar oziroma druge vrste pomoči so se sproti nabirale. Stisko so jim izdatno ublažili občina Grosuplje ter številna gasilska društva in zveze po Sloveniji, za kar so jim še posebno hvaležni. Dom bo imel spodaj veliko garažo za vozila in opremo, v osrednjem prostoru pa bodo odslej sejna soba, učilnica in večnamenska soba za potrebe krajanov. Stavba naj bi do odprtja dobila še novo fasado, dobršen del izkupička zanjo so zbrali na veliki veselici, ki je bila pred dnevi, 27. julija.

Deli s prijatelji