KRADEJO ODSEVNIKE

V le enem tednu so povozili 12 srn

Objavljeno 12. oktober 2016 12.30 | Posodobljeno 12. oktober 2016 12.30 | Piše: Špela Ankele

Na gorenjskih cestah divjad množično poginja pod kolesi.

Prometni znaki na divjad opozarjajo tudi na cesti med Kovorjem in Podbrezjami, kjer je bilo zadnje čase največ povoženih srn. Foto: Špela Ankele

TRŽIČ – Samo v zadnjem tednu so vozniki, ki so vijugali po gorenjskih cestah, kar dvanajstkrat trčili v divje živali! Največkrat so bile povožene srne, največ takšnih nesreč pa se je zgodilo v okolici Podbrezij. Območje spada pod okrilje Lovske družine Dobrča. Gospodar družine Zoran Šulgaj nam je pojasnil, da sta na cesti, speljani po gozdu, ki se razteza med Podbrezjami in Kovorjem, samo minuli teden pod kolesi končali dve srni.

»Že vrsto let lovci uporabljamo sredstva, s katerimi se trudimo preprečiti divjadi, da bi zašla na cesto. Uporabljamo tako tehnična kot tudi kemična sredstva. Med prva spadajo škatlice, ki začnejo takrat, ko se približa avto, oddajati brenčeč zvok, ki moti divjad. Že dolgo uporabljamo tudi razpršila za odvračanje divjadi, s katerimi vsak teden poškropimo cunje, nameščene ob cestnih odsekih,« je nekaj ukrepov, s katerimi odvračajo divjad od nevarnih cest, opisal gospodar Lovske družine Dobrča. Poleg tega, je dodal, so ponekod že nameščeni novi modri odsevniki, za katere so že v tujini ugotovili, da so moteči za divjad. »Imeli smo jih nameščene že v preteklosti, vendar so nam jih veliko pokradli, podobno se rado zgodi s škatlicami za odganjanje divjadi, ki jih imamo zaradi tega bolj skrite po gozdovih,« opiše gospodar Lovske družine Dobrča.

Za srnami še lisice in jazbeci

Kot pravi sogovornik, je na cestnih odsekih, ki spadajo pod okrilje lovcev spod Dobrče, povožene največ srnjadi. »Sledi mala divjad, denimo lisice in jazbeci, le poredko pod kolesa zaidejo tudi jelenjad in divje svinje,« pravi Zoran Šulgaj.

Kot doda sogovornik, ki je v lovskih vrstah že dolgo let, se največ nesreč, usodnih za divjad, zgodi na pomlad: »Ceste so soljene in sol je tista, ki jo privlači, zato je takrat praviloma največ povoženih živali.« Nato gospodar lovcev, ki so doma pod Dobrčo, doda, da se jesenske nesreče – vsaj tiste, ki se zgodijo podnevi – največkrat zgodijo zato, ker se živali vznemirijo zaradi »gobarjev in kostanjarjev«, ki po gozdovih iščejo jesenske plodove.

Kot rečeno, je na gorenjskih cestah samo minuli teden pod kolesi končal ducat živali. »Vozniki so največkrat trčili v srne, nesreče pa so se dogajale na cestah Mojstrana–Radovna, Kropa–Lipnica, Bohinj–Bled, Hrušica–Jesenice in v Šenčurju, Podnartu, največkrat pa v Podbrezjah,« je pojasnil Bojan Kos, predstavnik gorenjskih policistov za stike z javnostmi.

Z razpršili za odvračanje divjadi vsak teden poškropimo cunje, nameščene ob cestnih odsekih.

Dodal je, da so se ta mesec nesreče pretežno dogajale na odsekih, »kjer so stalni prehodi divjadi čez cesto, vozniki pa so na zadrževanje divjadi ob cesti večinoma opozorjeni s prometno signalizacijo. Zato je tam treba voziti z več previdnosti in večjo pozornostjo ter z zmanjšano hitrostjo, ki omogoča hitrejše ustavljanje in lažje opazovanje okolice.«

In kaj naj storimo, če previdnosti navkljub povozimo divjad? »Vozniki naj se trčenju z divjadjo poskušajo izogniti, če je to seveda mogoče in varno za druge udeležence v prometu. Zagotovo bo izogibanje varnejše, trčenje pa manj verjetno, če bodo na izpostavljenih odsekih vozniki vozili počasneje in previdneje,« svetujejo gorenjski policisti.

Srnice niso rešili

Še zgodba, ki se je prav tako zgodila na gorenjskih cestah. Ekipa ljubiteljev živali se je neko noč peljala z Jezerskega. Cesta, ki vodi do ene najmanj obljudenih gorenjskih občin, je precej navkreber in tudi zelo vijugasto speljana skozi gozdnato območje. Tisto noč se je zgodilo, da je pred avtomobil skočila srnica. Pretreseni ljubitelji živali o dogodku niso obvestili pristojnih, ker so vedeli, kakšen konec jo čaka. Močno poškodovano srno so raje odnesli v prtljažnik in jo odpeljali v dolino. Zavita v odejo je noč prebedela na stopnišču enega od kranjskih blokov. Jutro za tem so jo odnesli do lovca, ki je predlagal, da bi ji skrajšali muke. A ljubiteljem živali tak predlog ni bil všeč, zato so še do večera poskušali na vse pretege rešiti srno. Na koncu so vseeno ugotovili, da bi bila operacija tako poškodovane živali zelo tvegana in verjetno tudi precej draga, tako da je srnica po celodnevnem trpljenju vseeno končala v hladilnici ene od lovskih družin. Tako policisti svetujejo klic na 112 ali 113, saj bodo dežurni na tej številki poskrbeli, da bodo ustrezno poskrbeli za povoženo ali poškodovano žival. 

Deli s prijatelji