TUDI V DOMŽALAH KUHAJO

V Kuhni na plac se bo dobro jedlo

Objavljeno 06. april 2016 15.21 | Posodobljeno 06. april 2016 15.21 | Piše: Primož Hieng

Po vzoru ljubljanske Odprte kuhne bo zdaj dišalo tudi na domžalski tržnici.

Domžalski župan Toni Dragar (tretji z leve) je z dvigom pokrovke odprl Kuhno na plac. Foto: Primož Hieng

DOMŽALE – Kuhna na plac je nova domžalska kulinarična zgodba, sicer podobna ljubljanski Odprti kuhni, a nič zato. Minulo soboto so stojnice na domžalskem tržnem prostoru zasedli domači in gostujoči gostinci in drugi, ko so lahko vsak po svoje prispevali k obogatitvi vsakdanjega ali prazničnega jedilnika. Domžalsko Kuhno na plac, ki bo odslej vsako prvo soboto v mesecu, je s simboličnim dvigom pokrovke na velikem loncu odprl župan Toni Dragar. »Vesel sem, da se je naša Kuhna na plac dejansko tudi začela, saj so moji sodelavci v zadnjih mesecih porabili kar precej energije, da so izpeljali vse, kar je bilo treba pripraviti,« je dejal Dragar. »Poleg tega sem vesel odziva domžalskih in drugih gostincev ter drugih ponudnikov, ki so vsak po svoje prispevali k začetku našega kuhanja in druženja na domžalskem tržnem prostoru. Prepričan sem, da se bo naša prireditev prijela in da se bomo vsako prvo soboto v mesecu srečevali na stojnicah z odličnimi kuharji in njihovo kulinarično ponudbo.«

Glavni pobudnik Kuhne na plac je sodelavec v županovem uradu Vido Repanšek: »Nobena skrivnost ni, da nam je bila zgled Odprta kuhna v Ljubljani, zato smo razmišljali, da bi podobno zadevo izpeljali v Domžalah. Imamo vse, imamo dobre gostince, slaščičarje, kavarne, ponudnike domače hrane in srce tega dogodka, tržni prostor z domačo, lokalno pridelano hrano. Tako smo skupaj izoblikovali lep kulinarični dogodek, kjer je vsega po malem. Zdaj že snujemo načrte za naprej, za drugo Kuhno na plac, ki bo v soboto, 7. maja. Danes smo doživeli prvo izkušnjo in dobili prve odzive, za katere lahko rečem, da so bili več kot ugodni. Veseli smo zelo dobrega obiska in naj živi ta naša kulinarična zgodba še naprej.«

Dogodka, na katerem so ponudili svoje dobrote z domačega štedilnika, so se udeležili tudi sodelavci znanega domžalskega gostišča Juvan. »Za prvo Kuhno na plac smo pripravili našo posebnost, jetrca z jurčki, obiskovalci pa so se lahko posladkali z domačo pehtranovo potico,« je povedala Maša Juvan. »Naša posebnost je tudi žolca, za tiste, ki imajo to jed radi in je doma ne želijo pripravljati. Še nekaj smo skuhali, na kar gostinci kaj radi pozabljajo, to je klasična fižolova juha, ki smo jo seveda zabelili z mesom. Nad Kuhno na placu smo več kot navdušeni, saj smo gostinci veseli, da se Domžale prebujajo tudi tako.« Juvanov kuhar Jure Perič je imel polne roke dela, saj smo ga zmotili, ko je rezal jurčke. »Uživamo v tej novi domžalski ponudbi, je pa tak način kuhanja na prostem povsem nova izkušnja,« pravi Jure. »To pomeni, da ne smeš pozabiti na kakšno sestavino, ki je pri pripravi določene jedi še kako pomembna. Pa še na svežem zraku smo in niti ni tako vroče kot v gostilniški kuhinji.«

Z modrimi olupljenimi hruškami se je ukvarjal Boštjan Plešec iz istoimenske čokoladnice iz Depale vasi. »Hruške so se namakale v modri frankinji, k hruški, ki smo jo narezali na tanke rezine, smo dodali še čokoladni mousse,« je povedala Klavdija Plešec. »Vse skupaj smo prelili z vinom, to je z modro frankinjo. Ta slaščica ni primerna za otroke, so se pa najmlajši razveselili jagod, oblitih s čokolado. Nekaj posebnega so naše čokoladne pice, skoraj na las podobne pravim italijanskim okroglim dobrotam iz krušne peči. Na naših picah ni paradižnika in sira ter šunke in origana, zato pa ponujamo pico iz temne čokolade z gozdnimi sadeži, mlečno z oreščki in pico iz bele čokolade z gozdnimi sadeži.«

V gostišču Kanja iz Preloga pri Ihanu so ponudili ocvrte perutničke, svinjska rebrca v domačem kruhu ter čokoladne brovnije z vaniljevim sladoledom in vročim sadjem. Njihove dobrote so obiskovalci Kuhne na plac lahko poplaknili s cvičkom iz Gadove Peči. »Pri nas za zdaj ponujamo malice, pripravljamo pa že jedilnik, torej bomo našo ponudbo v kratkem dopolnili,« je povedal Marko Jesenšek. »Prvo Kuhno na plac lahko samo pohvalim, saj je vse zelo lepo teklo, in upam, da bo tako tudi v prihodnje. Kot kaže, so ljudje nad novo ponudbo zelo navdušeni.«

Deli s prijatelji