TAKO BO OSTALO

V krizi zvišani DDV od leta 2016 stalnica

Objavljeno 15. september 2015 17.36 | Posodobljeno 15. september 2015 17.35 | Piše: STA, E. C.

Predlog novele zakona o DDV, ki je nedavno prestal javno obravnavo, bo po načrtih uvoznikom prinesel razbremenitve pri plačevanju DDV.

LJUBLJANA – Vlada je julija 2013 zvišala splošno stopnjo davka na dodano vrednost (DDV) z 20 na 22 odstotkov, znižano, s katero so med drugim obdavčeni hrana in zdravila, pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Ukrep je trenutno zapisan v zakonu o izvrševanju proračuna za čas do konca leta 2015, z novelo zakona o DDV pa bo prešel v trajnega, izhaja iz predloga novele, danes objavljenega na spletni strani vlade.

V GZS so lansko pomlad, ko je vlada to napovedala, opominjali, da so bile ob podpisu koalicijske pogodbe dane zaveze, da ne bo novih obremenitev gospodarstva, na finančnem ministrstvu pa so odgovarjali, da dvig DDV ni bil nikoli predviden kot začasen, temveč kot strukturen ukrep.

Po predlogu novele zakona o DDV se uvoznikom v letu 2016 obetajo poenostavitve pri obračunavanju in plačevanju DDV pri uvozu blaga. Tako naj bi se DDV pri uvozu obračunal na podlagi davčnega obračuna in ne več kot dajatev neposredno ob uvozu blaga. Uvoznikom torej ne bi bilo treba več financirati uvoznega DDV.

Novela zakona bo po načrtih uveljavljena s 1. januarjem 2016, vendar je zaradi potrebnih prilagoditev informacijskih sistemov davčnih zavezancev in davčnega organa predvideno, da se bo spremenjena ureditev za uvoženo blago uporabljala od 1. julija 2016 naprej.

Deli s prijatelji