ABSTINENCA

V Kranju prepovedali alkohol na javnih površinah

Objavljeno 30. avgust 2012 18.40 | Posodobljeno 30. avgust 2012 18.40 | Piše: D. P., STA

Še vedno bo dovoljeno spiti do dva decilitra vina, do pol litra piva ali do 0,6 decilitra žganja.

Fotografija je simbolična

KRANJ – Kranjski mestni svetniki so na sredini seji v prvi obravnavi potrdili spremembe odloka o javnem redu, s čimer bo občina prepovedala uživanje alkoholnih pijač na javnih površinah.

Niso osamljen primer

Na ministrstvu za zdravje to potezo pozdravljajo, Kranj pa se tako v boju proti popivanju pridružuje več drugim občinam, ki so tovrstne prepovedi že uveljavile.

Zaradi mladih

Kot pojasnjujejo v Mestni občini Kranj, želijo z dopolnitvijo odloka o javnem redu preprečevati zlorabo alkohola predvsem pri mladih, ki se zbirajo na javnih površinah in se zabavajo ob prekomernem pitju alkoholnih pijač.

Za popivanje se smatra zaužitje več kot dveh enot alkohola ob posamezni priložnosti. Tako bo še vedno dovoljeno spiti do dva decilitra vina, do pol litra piva ali do 0,6 decilitra žganja.

Nadzorovali jih bodo redarji

Morebitno popivanje na javnih površinah bodo nadzorovali medobčinski redarji, ki bodo imeli diskrecijsko pravico oceniti položaj in primerno ukrepati, lahko bodo izrekli tudi globo v višini 100 evrov.

Še vedno pa velja, da se bo v času prireditev, kakršna je tudi Kranfest, ko gostinci pijačo ponujajo na trgih in ulicah, brez strahu pred globo mogoče sprehoditi s kozarcem pijače v rokah od enega prizorišča do drugega.

 

Deli s prijatelji