PRED ZIMO

V Kranju »po domače«, računsko sodišče nezadovoljno

Objavljeno 24. oktober 2012 13.48 | Posodobljeno 24. oktober 2012 13.48 | Piše: D. P., STA

Stanovalci so za zemeljski plin plačevali preveč.

LJUBLJANA, KRANJ – Računsko sodišče je Mestni občini Kranj izreklo negativno mnenje o poslovanju pri ureditvi dejavnosti distribucije zemeljskega plina in toplote na območju občine.

Revizija za dve leti 

Računsko sodišče je izvedlo revizijo pravilnosti in smotrnosti ureditve in izvajanja dejavnosti distribucije zemeljskega plina in toplote na območju kranjske občine v obdobju od 1. januarja 2008 do 30. junija 2010, poslovanje družbe Domplan pa je pregledalo v obdobju od 21. septembra 2009 do 30. junija 2010.

Brez javnega razpisa

O poslovanju občine je računsko sodišče izreklo negativno mnenje, ker je bilo to neskladno s predpisi in z usmeritvami. Računsko sodišče v danes objavljenem poročilu med drugim ugotavlja, da občina še vedno ni uredila dejavnosti sistemskega operaterja zemeljskega plina kot izbirne lokalne gospodarske javne službe in da je podelila koncesijo v nasprotju s predpisi brez izvedbe javnega razpisa.

Previsoka cena

Ker je občina neustrezno uredila dejavnost distribucije zemeljskega plina in toplote na svojem območju, so nastali neupravičeni in previsoki stroški izvajanja dejavnosti sistemskega operaterja zemeljskega plina, kar je vplivalo na previsoko ceno te dejavnosti za uporabnike storitev. Uporabniki zemeljskega plina, ki porabijo 2000 standardnih kubičnih metrov plina na leto, so v letu 2008 preveč plačali 16,14 evra, v letu 2009 pa 12,77 evra, med drugim navaja sodišče.

O poslovanju družbe Domplan pa je sodišče med drugim ugotovilo, da je Javni agenciji RS za energijo posredovala napačne podatke o izvajanju dejavnosti distribucije zemeljskega plina na območju kranjske občine v letu 2006, zato je bila osnovna cena za distribucijo določena previsoko, in sicer za 5,2 odstotka, družba pa je do sprejetja nove osnovne cene za distribucijo v decembru 2010 neupravičeno ustvarila v revidiranem obdobju za 69.697 evrov preveč prihodka iz osnovne cene za distribucijo.

Računsko sodišče je ugotovilo še nekatere druge nepravilnosti pri poslovanju družbe Domplan in zahtevalo popravljalne ukrepe. Te je zahtevalo tudi od Mestne občine Kranj, ki je dala priporočila o koncesijski pogodbi.

Deli s prijatelji