OSVEŠČANJE

V Kranj(sterdam)u glasneje proti drogam

Objavljeno 11. februar 2014 16.31 | Posodobljeno 11. februar 2014 16.31 | Piše: Špela Ankele

V petih letih zasegli 20 kilogramov kokaina, 12 kilogramov heroina ...

Foto: PU Kranj

KRANJ  – Na kranjski policijski upravi so, v sodelovanju z občino in lokalno akcijsko skupino, te dni pripravili plakat, ki bo mlade opozarjal na pasti narkomanskega pekla. Nedvoumen plakat, ki ga je narisala Linda Ropret, so policisti v osrednjem gorenjskem mestu pospremili še z besedami, ki opisujejo razširjenost drog v Kranju. Možje v modrem so sešteli še vsa kazniva dejanja in prekrške, ki so jih v zadnjih petih letih preiskali na Gorenjskem. Številke niso zanemarjive, kajti v tem obdobju so gorenjski kriminalisti obravnavali skoraj 2500 ljudi in našteli približno toliko nedovoljenih dejanj, povezanih z narkomanskimi posli. Če si je te številke težko predstavljati, bo razsežnost drogeraštva na Gorenjskem morda jasnejša, ko omenimo še nekaj podatkov iz policijskih statistik: v petih letih so gorenjski policisti zasegli več kot 5500 sadik in približno 120 kilogramov konoplje, našli so več kot 20 kilogramov kokaina, 12 kilogramov heroina in še dober liter metadona, ki je bil namenjen uživalcem prepovedanih drog.

Vedno več odvisnikov

Predvsem mladim tako policisti sporočajo predvsem dve stvari: »Prvič, eksperimentiranje z drogo, sploh pa redno uživanje, je škodljivo za zdravje oziroma je lahko tudi smrtno nevarno in je ena od mnogo odločitev v življenju, ki posameznika lahko hudo zaznamujejo. In drugič, proizvodnja prepovedanih drog, posest, promet z njimi in omogočanje uživanja prepovedanih drog so tudi prepovedani, vendar je dejstvo, da osredotočanje predvsem na represivne ukrepe, kot se pogosto pričakuje v očeh javnosti, ni dovolj za zmanjševanje škode, ki jo droge povzročajo.« Ta opozorila niso zapisana kar tjavendan, saj je v Kranju vse več tistih, ki se poskušajo s strokovno pomočjo iztrgati iz objema drog. V centru za zdravljenje odvisnosti se je leta 2005 zdravilo 95 pacientov, danes jih je blizu 200. Center, ki je v zadnjem času deloval v premajhnih, neprimernih in zastarelih prostorih, se je že preselil v nove, sodobnejše in skoraj dvakrat večje. Okoli 35.000 evrov je za obnovo in nakup opreme prispevala Mestna občina Kranj, približno 10.000 evrov je v ureditev vložil Zdravstveni dom Kranj.

»V zadnjih petih letih se je število uporabnikov močno povečalo. Trenutno obravnava center v Kranju v povprečju okrog 190 uporabnikov, na Jesenicah v povprečju okrog 50,« je pojasnil Matjaž Žura iz kranjskega zdravstvenega doma. Ne samo na neprimerne prostore, tudi na kadrovsko stisko so v centru za zdravljenje odvisnosti, ki ga vodi Nataša Kern, v zadnjih letih že večkrat (zaman) opozorili. Se bodo s selitvijo otresli tudi kadrovske podhranjenosti? »Trenutno kadrovska zasedba ostaja enaka: diplomirana medicinska sestra, zdravnik, psiholog in psihiater; si pa Osnovno zdravstvo Gorenjske prizadeva s prerazporeditvijo finančnih sredstev iz drugih regij Slovenije, kjer se število uporabnikov zmanjšuje,« je odgovoril Matjaž Žura.

Vabilo tistim, ki se borijo proti drogam

Bodimo za konec še malce (pre)drzni in si dovolimo vse tiste, ki se v Kranju borijo s problematiko prepovedanih drog, povabiti na eno od ponovitev odmevne predstave Mladinskega odra Kranja, ki deluje v sklopu Prešernovega gledališča. Kot smo se nedavno prepričali, njihova kruto realistična predstava z naslovom Mi, otroci generacije fiks, v kateri so prepletene resnične zgodbe kranjskih odvisnikov, skoraj nikogar ne pusti hladnega. Pa bi si jo morda ogledali tudi tisti, ki v Kranju odločajo, kako se boriti proti verjetno najbolj žgočemu problemu gorenjske metropole – ne samo mestni veljaki, tudi tisti, ki vodijo (osnovne in srednje) šole? In ali je morda čas, da to močno odrsko predstavitev narkomanskega življenja v Kranju vidijo tudi kranjski najstniki, šolarji in dijaki? Navsezadnje – pred dnevi smo se (spet) podali na tiste točke, kjer se v Kranju zadržujejo odvisniki. Mnoge so na Zlatem polju, v neposredni bližini kranjskih šol. Kot vsakokrat smo v javno znanih narkomanskih gnezdih tudi pred nekaj dnevi našli več deset uporabljenih injekcijskih igel...

Deli s prijatelji