NOČ ČAROVNIC

V kotlu brbotal čarovniški bograč

Objavljeno 04. november 2014 23.15 | Posodobljeno 04. november 2014 23.15 | Piše: Oste Bakal

V Črncih se je zbralo veliko čarovnic in še več obiskovalcev, ki so izrezovali buče.

Tekmovali so tudi v kuhanju bograča. Foto: Oste Bakal

Potem ko so predlani po zapletu s prireditvijo Noč čarovnic pri Gradu na Goričkem pripravili prvo čarovniško prireditev na desnem bregu Mure – v Črncih, v občini Apače, je omenjeni dogodek letos potekal že tretjič. Člani kolesarske postojanke Becikel, KD Čemaž, TŠD Mahovci in TD Hrast, so namreč letos organizirali prireditev Čarovnice pri mostu, ki je na desni breg reke Mure v Črncih pritegnila množice čarovnic in še več obiskovalcev, tako iz Slovenije kot Avstrije. Skupno jih je prišlo več tisoč, več kot jih premore celotna občina Apače.

»Večjo pozornost smo tokrat zaradi zgodovine čarovništva namenili črnskemu dvorcu, ki je ravno zaradi svoje vloge v zgodovini temelj dogodka, ki ga prirejajo, in ima zato posebno vrednost. Vse je potekalo kot nekoč, prostor je, kot vidite, odet v buče, koruzo, slamo, vsi rekviziti so iz lesa, na ogled je tudi manjša razstava, ki ponazarja kraj prireditve in dvorca iz srednjega veka, prav tako je vse v srednjeveškem slogu. Prostor je popolnoma srednjeveško in čarovniško okrašen, kar se ne vidi vsak dan,« nam je povedal vodja organizatorjev Simon Grlec in dodal, da so letos promocijo razširili na sosednjo Avstrijo in segli vse do Gradca, hkrati pa so v svoje vrste povabili društvo vitezov iz avstrijskega gradu Riegersburg, ki so uprizorili viteške igre.

Slavila ekipa Radia Slovenske gorice

Sicer pa je razširjeni program dogodka vključeval kočijo, ki je obiskovalce vozila od dvorca Črnci do kraja prireditve, na srednjeveški tržnici pa je bilo mogoče tudi kaj kupiti. Obiskovalci so lahko izrezovali buče in sodelovali na drugih delavnicah, vse so bile brezplačne. Posebnost je bil klasični sežig čarovnice Veronike na grmadi, pa tudi sabljanje in bojevanje. Celoten dogodek je tako v slovenščini kot nemščini povezoval gledališki igralec Robert Korošec. Prireditev se je začela že ob 10. uri, ko so med drugim začeli kuhati čarovniški bograč, zvečer pa je na vrsto prišel mega spektakel. Vse skupaj se je končalo tam nekje okrog tretje ure naslednjega dne. Seveda se je vmes odvijalo marsikaj zanimivega, kar je navduševalo vse navzoče, zlasti otroke, ki se niso preveč bali strašnih čarovnic. Prisotni so bili tudi vitezi, pri katerih so lahko otroci streljali z loki, se sabljali in zajahali konje. Obiskovalci so lahko sodelovali v izborih naj čarovnice, izbirali so tudi najbolj zanimivo izrezljane in okrašene buče, manjkalo pa ni niti klasičnih in čarovniških kulinaričnih dobrot in napojev.

V omenjenem tekmovanju v kuhanju čarovniškega bograča, kjer je nastopilo pet ekip, je že drugič zapovrstjo slavila ekipa Radia Slovenske gorice iz Lenarta (Romana Drumlič, Maks Kurbus, Cvetka Žunič, Slavko Kurbus). Strokovna komisija, ki so jo sestavljale Brigita Čufar, Urška Ziennfrid in Natalija Tamše, je na 2. mesto uvrstila ekipo Posavske čarovnice iz Brežic in Krškega, v kateri so bile Antonija Ban, Alenka Preškar, Marta Volenčak in Verona Lavrenčič, na tretje pa ekipo ŠTD Mahovci. Na 4. mesto sta se uvrstili ekipi TD Čemaž in PGD Podgorje. Slednji so dejali, da jim je tokrat cilj bil le sodelovati in se poveseliti.

 

Uboga čarovnica Veronika

Čarovništvo in preganjanje čarovništva nista le novodobna pogruntavščina za zabavanje množic, temveč imata v deželi ob Muri že dolgo zgodovino. Zanimiv primer izhaja prav iz vasi Črnci v Apaški dolini, kjer je leta 1699 zaradi čarovništva bila zaslišana Veronika Webner. Obtožnega predloga zaradi čarovništva ni bilo, kljub temu da je bila dvakrat privedena k preiskovalnemu sodniku na zaslišanje. Janez Adam Toplak, upravnik gospoščine Gornja Radgona in deželskega sodišča, je dobil pritožbo od grofice Marie Eleonore Ursin in Rosenberg, rojene Khisl, ker ni začel kriminalnega postopka proti ženi podložnika v Črncih Adama Kanca, Veroniki, po domače Webnerjevi, zaradi čarovništva. Webnerjevo so leta 1699 zaslišali zaradi domnevnega čarovništva in zato, ker je doma menda imela škrata, ki so ga sosedje večkrat videvali v podobi škopnika (šopu goreče slame podobno bitje, ki leta ponoči; škopnik tudi prinaša nesrečo), ko je priletel in odletel v Webnerjevo hišo. Prijava je bila na deželsko sodišče Gornja Radgona podana že dvakrat in obakrat je bila obtožena izpuščena, kar je med podložniki povzročilo veliko vznemirjanje. Grofico so zato tujci in domači podložniki oblegali s pritožbami, da je treba zadevo pred deželnim sodiščem raziskati, saj jim je škrat menda nosil hrano, mleko in druge stvari. Kot že navedeno, je bila osumljenka po izpovedi prič na koncu oproščena... Dogodkov iz leta 1699 so se tako tudi letos že tradicionalno spominjali pri mostu na reki Muri v Apaški dolini.

 

Deli s prijatelji