POPLAVE

V Kostanjevici na Krki se Krka umika, začelo se je čiščenje

Objavljeno 15. september 2014 10.42 | Posodobljeno 15. september 2014 10.42 | Piše: STA, A. L.

Za šoloobvezne otroke s šentjernejskih poplavljenih območjih šolski pouk danes ni obvezen.

KOSTANJEVICA NA KRKI, ŠENTJERNEJ – Krka se je s kostanjeviškega otoka ponoči še naprej umikala. Upadla je za približno 20 centimetrov, tako da so reševalne ekipe s skupaj 50 vojaki posamezne dele otoka davi že začele čistiti. Voda naj bi povsem umaknila do četrtka, po grobih ocenah pa naj bi škoda v vsej občini Kostanjevica na Krki dosegla dvakratno škodo iz leta 2010.

Poveljnik kostanjeviške civilne zaščite Robert Zagorc je povedal, da je poplava leta 2010 povzročila od 2,5 do 3 milijone evrov škode, po grobih ocenah pa naj bi se škoda ob sedanji poplavi tudi zaradi obsega naravne nesreče, številnih plazov in uničenih cest ter druge infrastrukture podvojila. Sicer pa bodo po podatkih z občine škodo začeli popisovati še ta teden, ko bodo ustanovili posebno komisijo.

Umika se do dva centimetra na uro

Krka je sicer na kostanjeviškem otoku vdrla v 45 stanovanjskih hiš, zaledna voda pa je močno ogrožala tovarno kopalniškega pohištva Lipa metliške Kolpe na tamkajšnjem obrtno-industrijskem območju.

Tovarno so rešili, zdaj pa jih na otoku, s katerega se voda umika do dva centimetra na uro, čakata čiščenje, pri katerem bo ves čas sodelovala Slovenska vojska, in sanacija. Glavnina čiščenja jih čaka v torek in sredo, pravi Zagorc.

Sanacija poteka tudi na plaziščih v občini, pričakujejo pa, da se bo sprožil tudi kakšen nov plaz, je še povedal Zagorc. Kostanjeviški osnovnošolci so danes prosti pouka.

Pouk ni obvezen

Krka se je ponoči precej umaknila tudi v občini Šentjernej. Nekatere vasi ob Krki so sicer še vedno poplavljene, vendar se stanje iz ure v uro izboljšuje, je povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Jožko Jakše.

Povsod po terenu in tam, kjer bo to mogoče, bodo danes odpravljali posledice poplav, čistili naplavljeno plavje in ceste ter nadaljevali saniranje plazov.

Na teren se je odpravila tudi komisija za popisovanje škode, te pa naj bi bilo po grobih ocenah tamkajšnjega župana Franca Hudoklina v šentjernejski občini za dober milijon evrov. Za šoloobvezne otroke s šentjernejskih poplavljenih območij šolski pouk danes ni obvezen.

Deli s prijatelji