PROPADAJOČE HIŠE

V Kopru propada beneška dediščina

Objavljeno 12. september 2015 14.55 | Posodobljeno 12. september 2015 00.53 | Piše: A. G.

Kidričeva ulica sicer lepo urejenemu staremu Kopru ni v ponos.

»Forum džungla« se steka v Kidričevo pred muzejem. Foto: Adrian Grizold

KOPER – Koprska Kidričeva ulica je bila nekoč ena glavnih mestnih žil, po njej je vrvelo življenje med središčem mesta in mandračem, kjer so ob stari avtobusni postaji pristajale tudi ladje obalne plovbe. Danes je nekdanja prometnica zapostavljena in skoraj prazna, pred obnovljenim muzejem se proti severu odpira trikotnik, ki sicer zgledno urejenemu (staremu) mestu ne more biti v ponos. 
Jama s srednjeveško cisterno, kjer naj bi nad pristaniščem na Muzejskem trgu zrasel poslovno-stanovanjski objekt s podzemnimi garažami, se že leta zarašča, spodnji del Kidričeve pa obdajajo propadajoče, stoletja stare stavbe. Ne posebno pomembne, a vendar zanimive beneške hiše se podirajo. No, pred časom so le poskrbeli vsaj za kozmetične posege in postavili ograje, sledila naj bi vsaj začasna zaščitna podpora lesenih stavbnih pomolov, ki se nevarno posedajo. A kaj storiti s preperelimi tramovi, ki ogrožajo varnost in vzbujajo začudenje obiskovalcev in tujih turistov?

Žalostna usoda

Da so prepereli leseni tramovi na hišnih številkah 29, 31 in 33 nevarni, so restavratorski strokovnjaki ugotavljali že pred petimi leti, storjenega ni bilo nič. Tudi zahteva inšpektorice za področje nepremične kulturne dediščine glede spomeniško zaščitenih stavb očitno ni obrodila sadov. Se bo zdaj, ko so odgovorni znova ugotovili, da je nedvomno potrebna vsaj takojšnja začasna zaščita stavb, le kaj spremenilo? Bodo sanirali lesene nosilce stavbne gmote in zamenjali dotrajane žlebove in napeljave?

V obalnih medijih so znova zapisali in povedali, da tudi spomeniško varstvo, ki je menda še vedno v vojni z mestno občino zavoljo prestižnega foruma nad potniškim terminalom, ne odigra svoje vloge oziroma nima nobene moči. V eni od omenjenih stavb ima poslovni prostor tudi mestna občina, kot kaže tudi lastniška razmerja niso povsem urejena, za morebitno obnovo pa bodo menda poskušali pridobiti še evropska sredstva.

Nasproti podirajočega se trojčka stoji prazna rdeča stoletja stara razpotegnjena beneška palača Totto ex Gavardo s kamnitim krilatim levom na pročelju, za njo pa že dolgo čaka prazen sloviti rdeči nebotičnik, ki je s sosednjo stolpnico in cerkvenim zvonikom tvoril povojno mestno veduto.

Deli s prijatelji