DOBITKI

V Kopru nov milijonar, grosupeljski se ne javi

Objavljeno 07. januar 2014 08.14 | Posodobljeno 07. januar 2014 08.14 | Piše: Aleksander Brudar

Na Obali vplačana 1,5-milijonska 7 plus, 2,5-milijonska sedmica še čaka.

Na Loteriji Slovenije pravijo, da se tako dobitnik eurojackpota kot nedeljskega 7 plus še ni oglasila. Foto: Dejan Javornik

KOPER, LJUBLJANA – Slovenijo že več kot pet let pretresa gospodarska kriza, a sreča vendar še obišče njene prebivalce, čeprav le posameznike. V enem mesecu sta bila izžrebana kar dva milijonska dobitka! Nazadnje, v nedeljo izžrebane številke lota bodo nekomu polepšale dneve po praznikih, ki so zaradi takšnih in drugačnih daril močno stanjšali denarnice. Pri nakupu srečke na prodajnem mestu Loterije Slovenije na Staničevem trgu 7a v Kopru je sreča stopila na stran neznanega igralca, ki je imel na listku pri glavnem dobitku 7 plus številke 5, 19, 27, 28, 29, 37 in 38, te so mu prinesle 1,583.677,39 evra. Danijela Habjan, ki že dvanajsto leto dela pri Loteriji Slovenije, od tega tri leta v omenjeni koprski poslovalnici, zatrjuje, da srečneža ne pozna in da se še ni oglasil, v mestu pa se je kot blisk razširila novica, v kateri poslovalnici je bil vplačan listek z dobitno kombinacijo. Dodala je še, da stavni listek s tako visokim dobitkom v Kopru še ni bil vplačan, vprašanje je tudi, kje ima srečnež stalno bivališče. Če je to v Kopru, bo na račun 15-odstotnega davka na dobitek kapnilo v proračun domače občine, seveda so pri obdavčitvi možne tudi druge špekulacije. Vplačnik zmagoviti listek lahko »odstopi« sorodniku ali prijatelju iz druge slovenske občine, če pa je bil na primer vplačnik iz Hrvaške ali Italije, davek na dobitek pripada proračunu MO Ljubljana. Skratka, loto ima toliko kombinacij, da se razen dobitnika in države, ki davek pobere takoj ob vplačilu, nihče drug ne more vnaprej veseliti, da bo deležen kosa dobitne pogače.

Kje je 21-milijonski srečnež?

Za vse igralce lota kljub temu še ni vse izgubljeno, saj v nedeljskem žrebanju ni bil vplačan najbolj znan dobitek sedmica, zato se je v skladu zanjo znašlo že 2,580.000 evrov. Tokratni srečni dobitnik dobitka 7 plus, kot so nam povedali na Loteriji Slovenije, po svojo milijonsko nagrado še ni prišel. Upamo le, da jo bo kmalu prevzel – časa za to ima 67 dni od datuma žrebanja – in da se ne bo zgledoval po tistem neznanem srečnežu, ki se očitno za 21 milijonov evrov iz igre eurojackpot preprosto ne zmeni. Lanskega šestega decembra je namreč kar završalo po slovenskih domovih, ko je voditeljica oddaje EuroJackpot sporočila, da je bil listek z glavnim dobitkom 21,047.334,80 evra vplačan v Grosupljem. Takoj se je seveda začelo ugibanje, kdo je nagrado prejel, a vse do danes se srečnež bodisi tako dobro skriva ali pa sploh ne ve, da nanj čaka cel kupček milijonov. Na Loteriji Slovenije so nam potrdili, da se pri njih niti po enem mesecu od žrebanja dobitnik eurojackpota še vedno ni oglasil. Časa za prevzem nagrade ima sicer še vse do 6. marca, ko se izteče 90-dnevni rok prevzema nagrade.

Tamkajšnja svetovalka za odnose z javnostmi Mateja Slamnik Kos pravi, da se v preteklosti še ni zgodilo, da se nekdo, ki je imel toliko sreče, da je zadel glavne in tako velike zneske, pri njih ne bi oglasil. Velikokrat ostanejo nepodeljeni predvsem manjši dobitki v višini nekaj evrov. Kaj takega se ni zgodilo pri prejšnjih enajstih podeljenih eurojackpotih, saj so novopečeni milijonarji z veseljem prišli po svoj denar. Mateja Slamnik Kos ob tem še dodaja, da se bo, če bo dobitek ostal nepodeljen, ves denar prenakazal v rezervni sklad, ki je oblikovan v okviru 29 prirediteljev omenjene nagradne igre iz 14 evropskih držav. To pomeni, da se bo del nepodeljenega glavnega dobitka nato vrnil v glavni sklad, a nikakor ne v celotnem znesku, ampak postopoma. 

Deli s prijatelji