TOPLICE

V Kopačnici bodo poljanske terme

Objavljeno 05. februar 2017 12.35 | Posodobljeno 05. februar 2017 12.36 | Piše: Primož Hieng

Termalni vrelec v dolini Kopačnice je bil omenjen že v 17. stoletju, zdaj pa v Poljanski dolini čakajo, da bo investitor zgradil čisto prave toplice.

V Kopačnici je prihodnost turizma Poljanske doline. Foto Primož Hieng

V dolini Kopačnice nad Hotavljami v Poljanski dolini pri kmetiji Topličar izvira termalni vrelec. Zdravilno vodo omenja že loški urbar iz 17. stoletja, v vodi pa so se pred 200 leti zdravili idrijski rudarji, ki so bolehali za kožnimi boleznimi, saj vsebuje precej žveplene soli. Konec 19. stoletja so se o termalnem vrelcu razpisale Kmetijske in rokodelske novice, nato pa so bile poljanske terme kar malo pozabljene.

Brez ceste ni toplic

Kmetijske in rokodelske novice so 24. januarja 1855 zapisale: »V nemškem letopisu kranjske kmetijske družbe (Annalen) od leta 1823 se bere sledeče: Kopačenca (Kopačnica) so se imenovale mineralske toplice (Mineralbad) v loškem kantonu (im Bezirke Lak in Oberkrain), ktere so veliko let pri kmetu Topličarju bile, pa jih zdaj več ni.« Toplice naj bi po mnenju Novic propadle le zaradi tega, ker ni bilo prave ceste do tega kraja in je do njih bilo mogoče priti le z velikimi težavami. »Mika nas, kakor gotovo vsacega domoljuba, kaj več zvediti od te pozabljene Kopačnice in od Topličarja,« je sporočal časnik. »Lepo prosimo tedaj, kdor kaj ve ali kaj zvediti zamore od teh toplic, naj Novicam prijazno na znanje da. Morebiti bi škoda bilo, ako bi Kopačnica na veke pozabljena ostala?« Tri tedne po objavi je prispel odgovor: »Od farovža v stari Oslici kake tričetrt ure hoda se pride po strašni grapi do omenjenih, še zdaj tako imenovanih toplic pri Kopačnici. Zraven teh toplic je kerčma, lepa kmečka hiša. Te toplice so blizo hatavljskega potoka, ki je pokrajna struga Poljanšice in berž ko ne so studenci zmešani. V narhuji zimi leta 1852 sem bil tam.«

O Kopačnici je pisal tudi France Planina v delu Škofja Loka s Poljansko in Selško dolino leta 1976: »Pri Topličarju je na južni strani ceste hipotermalni izvir s stalno temperaturo okrog 21 stopinj Celzija, ki je v zimskem času kar prijetna. Toplica izdaja, da poteka tod prelomnica, ki so jo povzročile gorotvorne sile. V prejšnjih časih je bil urejen kopalni bazen, sedaj lope ni več, bazen pa je razdejan. Topličarjevo domačijo so Nemci leta 1944 požgali, a je obnovljena.«

Brunarica že stoji

Poljanske terme so bile kar malo pozabljene do leta 2005, ko je Občina Gorenja vas - Poljane zvrtala kar 460 metrov globoko vrtino. Dozdajšnje ugotovitve in raziskave so pokazale, da je termalni vir pravi turistični biser in izziv za razvoj turizma v Poljanski dolini. Občina je napeljala elektriko, zaradi varnosti obiskovalcev pa so obnovili most in postavili zaščitno ograjo. V letu 2011 so se prvič lahko v majhnem raziskovalnem bazenčku tudi uradno in z dovoljenjem občine že kopali. Postavili so tudi brunarico, kjer v glavnem poskrbijo za žejne in nekoliko manj lačne.

Že prve vrtine so pokazale, da je pretok vode 11 litrov na sekundo, kar bi omogočilo nepričakovane možnosti za razvoj. Vode je očitno dovolj za pravo zdravilišče. Temperatura na izviru je stalnih 23,4 stopinje Celzija. Občina je zgradila testni bajer in tako nadzorovala količino, stalnost in toploto vode. Rezultati so več kot spodbudni. Tudi sestava v globini je enaka sestavi na izviru.

Projekt še čaka

Občini je uspelo kupiti zemljišče kmetije pri Topličarju, poiskala pa je tudi zasebnega partnerja za nadaljnji razvoj turizma v tem predelu Poljanske doline. Novi lastnik, savinjsko podjetje IJP z Ljubnega ob Savinji, naj bi zgradil naselje, do narave prijazno obliko visokega turizma z lesenimi bivaki, s spremljajočim programom in z javnim kopališko-rekreacijskim delom. Tako so že predstavili zasnovo projekta Toplice v dolini Kopačnice, občina pa je sredi aprila 2014 sprejela prostorski načrt za Kopačnico, ki je temelj za nadaljevanje investitorjevih načrtov. Investitor, ki bo turistične storitve ponujal vse leto, bo zgradil tako turistični kot javni kompleks, namenjen lokalnemu prebivalstvu. Turistični del bo zrasel na mestu zdajšnjega bazena in gostinske brunarice, preurejena bo tudi kmetija Topličar. Javni del toplic bo približno 500 metrov naprej na desni strani ceste in bo poleg bazenskega dela omogočal še športno-rekreacijske dejavnosti in gostinsko ponudbo.

Taki so bili načrti ob prodaji Kopačnice novemu lastniku, kot pa pravi župan Milan Čadež, ta projekt ne stoji: »Investitor je naredil v svojem lokalnem okolju na Ljubnem ob Savinji zelo velik projekt Charming Slovenija ter kot izkušen gospodarstvenik spremlja dogajanje in razvoj na tem področju. Projekt v Kopačnici zdaj optimizira, saj želi tu postaviti pravo zgodbo. Vsekakor pa ta ne bo taka, kot je na Ljubnem, ampak išče optimalne inačice toplic za naše okolje.«

Je že predstavil kakšne načrte? »Za zdaj še ne,« odgovarja Čadež. »Ker v prihodnje ni videti možnosti pridobitve nepovratnih sredstev in bo celotna investicija krita z lastnim finančnim vložkom, mora biti odločitev še toliko bolj premišljena. Tudi časovnice projekta za zdaj še ni.«

Poljanskih term v dolini Kopačnice letos zagotovo še ne bo, je pa kopanje v vodi sicer majhnega bazena več kot prijetno. Tako menijo tisti, ki se radi ognejo velikim bazenskim kompleksom, poleg vsega je kopanje v Kopačnici brezplačno.

Deli s prijatelji