KRVAVO

V Kočevju zverinsko pobili šarplaninca Runa

Objavljeno 27. julij 2012 11.36 | Posodobljeno 27. julij 2012 11.36 | Piše: Milan Glavonjić

V kočevskem naselju Mestni Log so zverinsko pobili čuvaja šarplaninca.

Tudi opozorilo hud pes ni zaleglo. Foto: Milan Glavonjić

KOČEVJE – Mesto ob Rinži postaja središče slabih vedenjskih kazalnikov skupine njegovih prebivalcev, s trpko resnico, da okrutna roka (ne)človeka zlahka seže po življenju dvema prijateljema: človeku in psu. Februarja je kri z obcestnimi palicami okrutno umorjenega moškega poškropila betonsko ploščo na enem izmed bencinskih servisov ob prometni cesti na vhodu v mesto, zgroženi Kočevci pa so ob gnusnem dogodku, ki se je pripetil ponoči ta teden, preprosto onemeli.

Na koncu razpotegnjenega naselja Mestni Log so se rdeči potočki zverinsko pokončanega psa razlili po zelenici in betonski plošči pred ličnim pesjakom devetletnega šarplaninca Runa. Groza. Gospodar, ki zaradi lastne varnosti noče biti imenovan (njegove podatke imamo v uredništvu), je v šoku. »Kaj naj rečem. Potrt in žalosten sem, še več, ponižan. Nizkotno dejanje, ko ti nekdo bodisi iz objestnosti ali kar tako pokonča ljubo žival, ni nagnalo strahu v kosti le meni, ampak tudi vsej soseski in mestu. Kdo naj nas zaščiti pred nezaslišanim vandalizmom?« se sprašuje. Na zakupnem zemljišču, ki je zdaj v lasti občine, je pred štirinajstimi leti uredil manjšo bivalno leseno brunarico in obdelal vrt, zraven pa namestil še shrambo za orodje ter hišico za čuvaja. Pravi vikend za družino, ki sicer živi sredi Kočevja, je na koncu vaške poti in ta del Mestnega Loga povezuje z regionalno cesto Kočevje–Koprivnik. Storilca, ki so ju kočevski možje postave že prijeli, naj bi na zelenico objekta stopila čez žično ograjo in se napotila proti pesjaku, vmes pa se smukala okoli brunarice.

Runa so pokončali z motiko

Predlagajo ustanovitev civilne iniciative, nekateri celo izselitev romske družine, ki kali mir in dela zgago ter meče slabo luč na preostale Rome.

»V torek okoli desete ure sem šel tja, da bi dal psu jesti, a me je že pri prvem koraku stisnilo: občutek hudega me je prešinil, mlakuža krvi ob hišici zvestega prijatelja pa mi je pokopala zadnje upanje, da je živ. Krvava sled je vodila dvesto metrov naprej po gozdni cesti. Poklical sem policijo. Odziv je bil hiter, kriminalisti so psa, pokritega s folijo, našli v bližnjem gozdu, pod barakami romskega naselja, nedaleč od pesjaka,« razloži s strtim glasom. Solzne oči razkrijejo novo bolečino: Runu so zlikovci prerezali vrat in odprli trebušno votlino, drobovje se je vleklo za njim. Deli telesa so bili brez kože. Domneva, da so Runa najprej pokončali z motiko, ki je bila prav tako krvava in od udarcev tudi zvita, s čim pa so ga razkosali, bo pokazala preiskava.

Storilca kaznivega dejanja, ki sta žival odpeljala v samokolnici, bosta v postopku morala razložiti, kaj ju je gnalo. Skoraj vse ukradene stvari je policija že vrnila lastniku. »Kot otrok sem se v Kočevju počutil varnega, po tem dogodku in vsem, kar se zadnje čase dogaja v našem mestu, žal več ne. Bom moral z družino zapustiti rojstni kraj, kakšna je prihodnost našega prelepega mesta?« se sprašuje gospodarjev sin. Da so v tem delu Mestnega Loga na pohodu (znani) lopovi, ki se predrzno lotevajo bližnjih hiš, so povedali tudi drugi oškodovanci, vse to pa razkrivajo tudi policisti.

»Žena je bila osupla, ko je prejšnji petek zvečer zalotila tatu, ki se je prikradel do skrinje. V košare je naložil zaloge mesa in verjetno čakal pajdaša, da bi odnesla plen. Šel je mimo okna, se čudno vedel, in ko ga je vprašala, kaj počne, je godrnjaje odšel,« mož ne more verjeti predrznosti zmikavta. Kot je potrdil Matjaž Koprivšek, komandir Policijske postaje Kočevje, je bila na delu pri tej hiši ista oseba, ki jo sumijo kaznivega dejanja vloma v počitniško hišico in pokončanja ubogega kosmatinca.

Runu so zlikovci prerezali 
vrat in odprli trebušno votlino, 
drobovje se je vleklo za njim.

»Isti dan smo ga prijeli in s kazensko ovadbo izročili preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor,« je dejal Koprivšek. Dolgoprstneži, verjetno gre za iste osebe, so pred dnevi, seveda ponoči, zavili tudi v hišo Jožeta Oberstarja, predsednika romske komisije občine Kočevje. Dokopali so se do hrane, ki so jo sorodniki pripravili za dopust, njemu pa odnesli posodo z nafto. »Je že tako daleč, da sosedje zahtevajo, naj vendarle ukrepamo. Kako? Zadeve niso preproste. Predlagajo ustanovitev civilne iniciative, nekateri celo izselitev romske družine, ki kali mir in dela zgago ter meče slabo luč na preostale Rome, s katerimi ni prav nobenih težav,« je še dejal Oberstar. Občani v zvezi s tem pišejo tudi županu dr. Vladimirju Prebiliču.

Deli s prijatelji