NIČ NE BO

V Kidričevem nočejo migrantov: po silvestrovem se jih še bolj bojijo

Objavljeno 09. januar 2016 09.35 | Posodobljeno 09. januar 2016 09.35 | Piše: O. B.

Zapirajo nastanitvena centra v Celju in Gornji Radgoni.

Migranti pred dnevi v Cirkulanah.

GORNJA RADGONA, KIDRIČEVO – Po približno štirih mesecih bo te dni vrata dokončno zaprl nastanitveni center za begunce na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni. Prvi migranti iz Sirije, Iraka, Afganistana, Pakistana so sicer v Gornjo Radgono prispeli ponoči 19. septembra lani, v slabih naslednjih treh mesecih pa je mesto ob reki Muri »gostilo« skoraj 50.000 beguncev in migrantov, ki so jih sosedje iz Avstrije brez težav sprejeli na mostu čez omenjeno reko. Za koriščenje prostorov v štirimesečnem obdobju je družba Pomurski sejem od ministrstva za notranje zadeve prejela plačilo dveh računov v skupni višini 70.693,15 evra. Prvi je bil izstavljen sredi meseca novembra, drugi pa sredi meseca decembra.

Iščejo novega

Sicer pa je ministrstvo za notranje zadeve na svoji spletni strani objavilo povabilo k oddaji informativnih ponudb za nastanitveni center večjih zmogljivosti, za 2000 do 3000 oseb, ki bo omogočal bivanje tudi v zimskih pogojih. Na ministrstvu pojasnjujejo, da novo lokacijo iščejo, ker se sredi januarja zapira nastanitveni center Gornja Radgona, konec februarja pa še nastanitveni center v Celju. Ministrstvo sicer zbira ponudbe za najem poslovnih prostorov v velikosti med 12.000 in 15.000 kvadratnimi metri, vključno s funkcionalnim zemljiščem površine med 3000 in 5000 kvadratnimi metri, ki bi služilo kot parkirišče za najmanj sto vozil ter zelene površine.

Še bolj se jih bojijo

Kot ena izmed mogočih lokacij se je omenjalo tudi Kidričevo, čemur pa ostro nasprotujejo lokalne oblasti in domačini. Anton Leskovar, župan občine Kidričevo, je namreč povedal, da za tovrstno načrtovanje takega centra, brez vednosti lokalne skupnosti, ni opravičila. Ob tem pa dodal, da morajo o tem, ali tak center sodi v Kidričevo oziroma v okolico, odločati ljudje, ki tam živijo, saj gre predvsem za njihovo varnost. Po »silvestrskih« dogodkih v Nemčiji, Avstriji, Švici, na Finskem se namreč ljudje še bolj bojijo migrantov, kot so se jih pred tem.

Deli s prijatelji