KAMNIK – Leto se je zavrtelo in med 29. aprilom in 1. majem je na srednjeveških ulicah Kamnika potekal drugi vikend odprtih vrat, ki ga je v okviru promocije lokalne pridelave in ponudbe organiziral Razvojni center Srce Slovenije iz Litije v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport v občini Kamnik.
»Pristna kulinarična, rokodelska in mnoga druga doživetja so minuli konec tedna v Kamnik z okolico privabila številne obiskovalce. Tako je prvi letošnji vikend odprtih vrat dosegel svoj namen, predstaviti in promovirati ponudbo lokalnih turističnih ponudnikov najširšemu občinstvu,« je povedala direktorica Srca Slovenije Aleksandra Gradišek.
Ponudba je bila zares pestra, od ogleda lončarske delavnice, lokalne trgovine z zdravo prehrano, do golaža v planinskem domu in ogleda najstarejšega planšarskega naselja na Veliki planini.
V Hiši keramike, zakaj pa ne majolka smo si ogledali delo na lončarskem vretenu, na katerem je ustvarjal Denis Kuhar. Poskušali smo slediti njegovim prstom, pa se je oko nekje na sredi izgubilo in pred nami je stala vazica. Irena Radej nam je predstavila umetniško poslikavo na keramiki. »Uporabljamo zdravju neškodljive glazure, zato lahko v naših keramičnih posodah dejansko pripravljate hrano, tudi pečete kruh,« je povedal Kuhar.
V trgovini z zdravo prehrano Zlata ptička je bilo mogoče poskusiti dobrote lokalnih butičnih ponudnikov. V mestni kavarni Veronika so razvajali s tradicionalnimi kloštrskimi kremšnitami, v bližnji Kavarnici na Glavnem trgu pa je bilo mogoče okusiti tudi žganje iz vršičkov in storžev ruševja. V B & B Hostlu in Pubu Pod skalo so točili pivo iz butične kamniške Pivovarne Mali grad.
V Gostilni in penzionu Repnik so predstavili tuhinjsko filo, staro tradicionalno kamniško jed, ki so jo običajno pripravljali za veliko noč in je del kamniške kulinarične ponudbe, ki jo promovirajo pod Okusi Kamnika.
»To je stara tradicionalna jed, katere sestavine so jajca, kruh, šunka, začimbe. Podobna je gorenjski prati in jo postrežemo toplo ali hladno,« nam je povedal Primož Repnik.
Na tržnici Okusi Kamnika na Šutni so obiskovalcem podarili zelenjavno sadiko, ta je kupce čakala tudi v vrtnariji Dragice Bohinec v Šmarci, ki se s pridelavo sadik zelenjave ukvarja že več kot 25 let.
V Zgornjih Palovčah je vrata odprla več kot 350 let stara Budnarjeva domačija z lepo ohranjeno črno kuhinjo. V planinskem domu v Kamniški Bistrici pa so nam skuhali prav poseben firštov golaž, v spomin na nadvojvodo Karla, ki je leta 1564 v Ljubljani simbolično prisegel na knežjem kamnu in se nato zaradi kuge umaknil v Kamniško Bistrico.
V Zdravilnem gaju Tunjice so organizirali voden ogled energijskih točk, ljubitelji planin pa so se z nihalko odpeljali na Veliko planino in si ogledali najstarejše planšarsko naselje v Evropi.
Ponudba prvega med petimi vikendi je bila torej zares pestra, kar kaže na to, da počasi vendarle začenjamo ceniti svoje male posebnosti.
V Razvojnem centru Srca Slovenije so v 16 letih delovanja v okviru mrežnega povezovanja močno okrepili lokalno ekonomijo območja, ki zajema 16 občin. Tako koordinirajo Mrežo lokalne samooskrbe s hrano, Mrežo turističnih ponudnikov, Mrežo podjetnikov in rokodelcev, Mrežo vrtcev in šol ter Mrežo skupnosti. Tako po besedah Gradiškove povezujejo 72 rokodelcev, 100 kmetov, 150 turističnih ponudnikov in 14 šol in vrtcev.
Pohvalijo se lahko z zelo učinkovitim sistemom izobraževanja, saj se je do danes delavnic in tečajev usposabljanj udeležilo že več kot 13.000 ljudi.
Naslednji vikend odprtih vrat bo od 20. do 22. maja v Šmartnem pri Litiji, do jeseni pa se bodo zvrstili še trije – v Litiji, Lukovici in Mengšu.