ODVETNIŠKA

V Jernejevem kanalu ogenj podtaknjen?

Objavljeno 06. februar 2012 23.55 | Posodobljeno 06. februar 2012 21.36 | Piše: Iztok Umer

Očitno so Borisu Cepudru v škveru požar podtaknili, škode za 150 tisoč evrov.

Ob upepeljenem zabojniku se Goraz Šinik tolaži le s tem, da ognjeni zublji niso zajeli borovcev na ploščadi med zabojnikom in nasipom Jernejevega kanala. Foto: Iztok Umer

SEČA – »To je bilo jasno opozorilo in maščevanje posameznikov, ker se zavzemam proti pozidavi in za ohranitev krajinskega parka Sečoveljske soline, hkrati pa sem aktiven član civilne iniciative, ki spremlja obnovo piranskega mandrača. Pred tremi tedni sem prejel resno grožnjo, znanec me je opozoril, naj se umaknem iz odvetniškega dela, Seče in piranskega mandrača,« je v nedeljo brez ovinkov novinarskemu kolegu z Dela po sobotnem popoldanskem požaru v popravljalnici in nekdanji ladjedelnici lesenih plovil (domačini ji pravijo škver) na koncu Jernejevega kanala v Seči, v bližini Gostišča Ribič, dejal ljubljanski odvetnik Boris Cepuder.

Dvomov skorajda ni več

Koprski kriminalisti in kriminalistični tehniki, ki preiskujejo vzroke požara, ki je povsem uničil popravljalnico plovil, večje plovilo na popravilu in sosednji zabojnik, v katerem je podjetje Fonda vodilo administracijo in hranilo ribiško ter drugo opremo za urejanje ribogojnice in školjčišč v ribiškem rezervatu Piranskega zaliva, bodo morali raziskati, ali je bil ogenj podtaknjen in koliko so resne grožnje, ki jih prejema Cepuder.

Da je bil ogenj podtaknjen, skorajda ne gre več dvomiti, saj je ob škveru prvič zagorelo že v petek okoli 14. ure, ko so sosedje v manjšem zaboju z odpadki in lesom opazili zublje. Te jim je uspelo pogasiti, preden so zajeli les in opremo popravljalnice. V soboto okoli 10. ure je zagorelo drugič. »Najprej sem zavohal smrad, s sodelavcem pa sva takoj ugotovila, da gori manjša omara ali lesen zabojnik. Ogenj sva poskušala pogasiti s cevjo iz vodovodnega omrežja, ker pa je bila zaledenela, sva prijela vsak svoj vrč in jo zajemala iz morja ter pogasila požar. Cepudra oziroma Buca, kot ga kličemo, sem po telefonu obvestil, kaj se je zgodilo. Odvrnil je, da se bo pripeljal iz Ljubljane in pogledal, kaj se dogaja. Okoli 15. ure pa je zagorelo močneje, škver, plovilo pod lesenim nadstreškom in moj zabojnik so se spremenili v baklo, še posebno ker je ogenj zajel posode z barvami, laki in razredčili,« je povedal Gorazd Šinik, ki v družbi Fonda skrbi za promocijo brancinov in školjk.

Pomagala mu je burja

Domnevni požigalec je za svoje dejanje izbral pravi trenutek, saj je v petek in soboto burja na obali brila s tako močjo, da ni bilo sprehajalcev. Sobotni popoldanski požar je povsem uničil ves les, zabojnik z orodjem in nadstrešnico škvera, pod katero je bila komaj zgrajena (obnovljena) Cepudrova dvojambornica. Zajel in popolnoma uničil je zabojnik, v katerem so bili dva računalnika, hladilnik, nekaj dokumentacije in ribiške opreme, ki so jo uporabljali za delo v ribogojnici in na školjčiščih, ter precej pribora, ki so ga uporabljali za degustacije rib in školjk. »Hvalabogu, ognjeni zublji niso zajeli krošenj in debel starih borovcev na ploščadi med zabojnikom in nasipom kanala, ki dajejo idealno senco, ko imamo degustacije in promocije dobrot podjetja Fonda. Borovci so rastli z Ireno in njenim bratom Leanom, ki vodita družinsko podjetje.

Koprski poklicni gasilci in prostovoljci iz sečoveljskega in piranskega društva so imeli težko delo pri obvladovanju požara. Poleg vode so morali zaradi umetnih mas, lakov, razredčil in bencina uporabiti peno. Na škveru naj bi bilo po prvih ocenah za približno 150.000 evrov škode. Žal je ogenj upepelil skorajda vse orodje, ki je bilo tehniška dediščina in ga je Cepuder skrbno zbiral skoraj tri desetletja, odkar je v Seči popravljal lesene barke.

Po požaru so takoj padli prvi očitki, da Cepuder za svojo dejavnost, popravilo starih bark, ni imel ustreznih dovoljenj. Kot je izjavil, je popravila prevzel leta 1985, dve leti pozneje je dal na občini vlogo za odobritev dejavnosti. Pred leti je piranska občina sprejela prostorski načrt, ki dovoljuje dejavnost škvera, vendar Cepudru dovoljenja še niso izdali.

Groženj deležen že leta 2004

Boris Cepuder je vodil društvo Bracera, ki se je ukvarjalo s popravili starih lesenih barkač in plovil. Po njegovi izjavi naj bi prve grožnje zaradi njegovega prizadevanja za ohranitev celovitosti krajinskega parka Sečoveljske soline prejemal že leta 2004, ponovile pa so se, ko je opozarjal na napake pri prenovi piranskega mandrača. Prepričan je, da za grožnjami stojijo gradbeniški, inšpekcijski in tudi politični lobiji.

 

Deli s prijatelji