DRAMA

V javnost ušla e-pošta: razkrite zarote na RTV Slovenija

Objavljeno 04. maj 2012 19.41 | Posodobljeno 10. maj 2012 17.29 | Piše: A. L., Mo. S., STA

Za hrbti šefov se je marsikaj dogajalo.

Kdo bo na čelu RTVS?

LJUBLJANA – Na blogovski spletni strani so objavili (ukradeno?) e-pošto dopisovanja med nekaterimi zaposlenimi, ki so bili nezadovoljni z nadrejenimi. Za njihovimi hrbti so kovali različne načrte, jih želeli diskreditirati in čim prej spraviti iz javnega zavoda RTV. Med drugim se razkrivajo imena številnih avtorjev anonimk, ki so nastajale.

Se želijo znebiti Urbanije?

Predsednik odbora Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) RTVS Vinko Vasle meni, da je dopisovanje dokaz, da je bila akcija reorganizacije MMC krinka, da se vodstvo znebi odgovornega urednika Uroša Urbanije. Vasle povzema spremno besedilo »dosjeja«, da je generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli poskušal vse, da bi se znebil Urbanije in celo spodbujal upore proti njemu.

V odboru ZNP RTVS zato pozivajo vodstvo RTV Slovenija, da »zaradi očitne vpletenosti v to zgodbo in zaradi hujskanja in spodbujanja posameznikov na MMC razmisli o svojem odstopu«. Hkrati menijo, da takšni novinarji ne sodijo v javni zavod.

»Zadeva je izmišljena«

Filli je za povedal, da zanika vse obtožbe. Kot je dejal, novinarjev ni nikoli hujskal, nikoli ni spodbujal uporov proti Urbaniji, niti z novinarji tajno sestankoval, kot med drugim piše v dosjeju. Vasletova izjava je po njegovih besedah osnovana na govoricah. »Zadeva je izmišljena,« je dejal. O javno objavljenem dopisovanju je povedal, da takšna komunikacija ni primerna za sodelavce, ki skupaj ustvarjajo program, po njegovih besedah pa kaže na slabe odnose. Dodal je še, da cilj reorganizacije portala ni bil kadrovska menjava.

Urbanija ostal brez besed

Na dopisovanje med novinarji se je odzval tudi Urbanija. »Če bi bila na kakšnem portalu objavljena korespondenca kakšne izmed neonacističnih skupin, se verjetno ne bi bistveno razlikovala od pisanja teh 'novinarjev', če jih po prebranem tako sploh še lahko imenujemo. Ob vsem, kar je zapisano, človek ostane brez besed,« je zapisal v odzivu.

Sum kršitve tajnosti občil

Informacijski pooblaščenec je v zvezi s tem že prejel prijavo kršitev varstva osebnih podatkov, pa je povedala namestnica informacijske pooblaščenke Rosana Lemut Strle. Kot je pojasnila, ne gre le za domnevno kršitev varstva osebnih podatkov, temveč tudi za sum storitve kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil. Objavljena so namreč zasebna sporočila, ki so jih imeli pošiljatelji in prejemniki shranjena v svojih elektronskih poštnih predalih. »Znano nam je, da je bila prijava že posredovana policiji,« je dodala.

Po besedah Lemut Strletove bodo v inšpekcijskem postopku najprej poskušali doseči umik objavljenih pisanj. »Ali sploh in koliko bomo uspešni pri ugotavljanju, kdo je ustvaril blog in kdo je zasebna sporočila pridobil ter objavil, pa je odvisno od odzivanja upravljavca spletne strani. Pričakujemo pa, da bo v tem delu policija s svojimi pooblastili uspešnejša,« je še povedala.
 

OBVESTILO UREDNIŠTVA:

Objavljamo prejeto zatevo za objavo odgovora na članek

 

»Odgovor na članek »V javnost ušla e-pošta: razkrite zarote na RTV Slovenija«, objavljen dne 4. 5. 2012

 

V zadnjih dneh so se v določenih medijih pojavili članki o domnevnem »tajnem« dopisovanju med nekaterimi sodelavci MMC-ja RTV Slovenija. Sklicujejo se na anonimen blog, kjer naj bi bila objavljena naša zasebna pisma z zasebnih elektronskih naslovov. Ob tem nihče pri nas ni preveril, ali navedbe v tem anonimnem blogu sploh držijo. Objavljeni delčki naših zasebnih pogovorov so namreč izbrani zelo selektivno, izbrisani so pomembni deli izjav, postavljene so v drugačne vrstne rede, iztrgane iz konteksta, z namerno napačnimi interpretacijami, nekateri zapisi so dodani naknadno in povsem izmišljeni. Gre torej za ponaredke, članki, ki se nanje sklicujejo, pa so zavajajoči in polni laži. Zanikamo vse obtožbe, da bi kogar koli hujskali ali želeli komur koli škodovati.

Pred letom dni je ves svet spremljal škandal, ki si ga je privoščil eden najbolj znanih britanskih časopisov News of the World. Na dan je prišlo, da so vdrli v zasebno komunikacijo posameznikov in objavili dele informacij, ki so jih pridobili. Javnost je bila zgrožena, začele so se kazenske preiskave, posledično pa je ta časopis z dolgoletno tradicijo nehal izhajati.

Zdaj smo bili žrtve vdora v zasebno komunikacijo prek zasebnih elektronskih naslovov nekateri novinarji MMC-ja RTV Slovenija. Nekdo je nezakonito  in nepooblaščeno zlorabil zasebna dopisovanja po zasebni (!) elektronski pošti med sodelavci in prijatelji. A namesto, da bi nas določeni mediji obravnavali kot žrtve kaznivega dejanja, to zlorabo sami še potencirajo.

Očitno je za nekatere novinarje vse, kar najdejo na spletu, gola resnica, preverjanje točnosti zbranih informacij, izogibanje nekorektnemu in žaljivemu predstavljanju podatkov ter nujno potrebno pridobivanje odziva pri objavljanju informacij, ki vsebujejo hude obtožbe, pa so le mrtve črke na papirju novinarskega kodeksa. Poudarjamo, da citiran blog anonimneža v izmišljen kontekst postavlja dele nezakonito pridobljenih zasebnih pogovorov, naša imena pa krivično blati. Prav tako se je dokaj nespretno lotil potvarjanja zapisanega z urejevalnikom besedila.

Zadnji dve leti je bilo vzdušje v redakciji MMC-ja RTV Slovenija zelo negativno, napeto in polno nesoglasij. Ves čas smo vse težave, ki smo jih imeli z nekdanjim odgovornim urednikom MMC-ja gospodom Urošem Urbanijo, želeli reševati korektno znotraj hiše. Nanje smo opozarjali tudi vodstvo, kar je naša dolžnost in predvsem pravica. A odločitev, da  javnosti s težavami znotraj uredništva in našim nasprotovanjem resnim profesionalnim zdrsom ne seznanjamo, je bila napaka. V zadnjih dveh mesecih, odkar gospod Uroš Urbanija ni več odgovorni urednik MMC-ja, smo namreč nekateri od nas konstantno obravnavani v določenih revijah ter portalih, kjer se nas žali in blati.

Upamo, da kolegi iz drugih novinarskih hiš ne bodo ponovili naše "napake" in bodo javnost takoj obvestili o šikaniranju, grožnjah, kršenjih novinarskega kodeksa in pritiskih na novinarje z nezakonito pridobljenimi in prirejenimi zasebnimi podatki.

 

Tanja Kozorog Blatnik, Lan Dečman, Slavko Jerič, Ana Jurc, Maja Kač, Alenka Klun, Aleksandra Kerin Kovač, Anja Pavlič, Kaja Sajovic, Erna Strniša, Ana Svenšek, Blaž Tišler, Brina Tomovič«.

 

Deli s prijatelji