REZI

V javnem sektorju se obeta grozljivka

Objavljeno 02. oktober 2012 10.39 | Posodobljeno 02. oktober 2012 10.39 | Piše: S. J.

V delovni različici proračuna je predvideno drastično zmanjšanje plačilne mase.

Delodajalec bo moral ugotoviti, kdo je na dan stavke delal in kdo ne.

LJUBLJANA – Javnemu sektorju se, če bo obveljala delovna različica proračuna, obetajo slabi časi. Odpuščanje bo skoraj neizogibno, saj bodo posegi v plačilno maso precejšnji, tudi do 15 odstotkov. Magično številko pa bo, kot kaže, mogoče doseči predvsem z odpuščanjem.

Najmanj naj bi vzeli policistom

Najmanjši plačilni rezi se obetajo policistom, saj namerava vlada upoštevati poletni stavkovni sporazum. Tako bi 7,5-odstotno znižanje plač po delovni različici doletelo Sovo, Durs, vojsko, upravo kazenskih sankcij in inšpektorate za delo, zdravstvo in tržni inšpektorat.

Za pet odstotkov slabše naj bi jo odnesli javni šolski zavodi, univerze in bolnišnice, v povprečju za 15 odstotkov pa se obeta znižanje plač ministrstvom za pravosodje, gospodarski razvoj, kmetijstvo, infrastrukturo in prostor ter izobraževanje.

Brez sprememb za ustavno sodišče

Varčevalni ukrepi naj ne bi prizadeli ustavnega sodišča, čeprav bodo v celotnem pravosodju plače znižali za 10 odstotkov. 

Odpuščanje je neizogibno

Vendar pa tako drastičnega zmanjšanja plačilne mase ne bo mogoče doseči brez odpuščanja. Tega vladno gradivo sicer ne omenja, saj piše le, da naj se taki rezi v plačno maso uveljavijo »z lastnimi ukrepi in reorganizacijo«.

Kako bodo odpuščali?

Zato pa je toliko bolj zgovorna priloga z naslovom Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, ki natančno opisuje način odpuščanja. Z reorganizacijo javnega sektorja naj ne bi izgubljali časa, saj predvidevajo, da bodo celoten proces končali v dveh mesecih. Sindikati imajo za ukrepanje na voljo le sedem dni oziroma največ deset.

Vlada bo menda na začetku ugotovila, da obstaja poslovni razlog za odpuščanje, nato bodo sledile reorganizacija ter sprememba aktov in ugotovitev, koliko uslužbencev je preveč, poroča Delo. Pred odpuščanjem je predvidena premestitev ali prezaposlitev znotraj sektorja, če ne bo šlo drugače, pa odpuščanje. Uslužbenci, ki bodo premeščeni na druga delovna mesta, bodo morali sprejeti premestitev na slabše delovno mesto, če ne bo delovnega mesta z enako plačo.

Dobrodošli v Afriki

Svoje nestrinjanje so se že izrazili sindikati. Branimir Štrukelj pravi: »Kot kaže, se glede javnih storitev približujemo centralni Afriki, ne pa skandinavskim državam.«

Deli s prijatelji