POŠTNA ENOTA 9245

V Ivanjcih za stalno,
 ne pogodbeno pošto

Objavljeno 29. marec 2013 13.59 | Posodobljeno 29. marec 2013 14.00 | Piše: Oste Bakal

Občinski svet zavrnil pobudo za preoblikovanje pošte 9245.

Vsi v kraju so proti preoblikovanju (foto: Oste Bakal).

SPODNJI IVANJCI – Čeprav se je mnogim zdelo, da bo odločanje o preoblikovanju poštne enote 9245 Spodnji Ivanjci preprosto, je bilo prav to najtežje odločanje izmed vseh 22 točk dnevnega reda na 13. redni seji občinskega sveta občine Gornja Radgona. In ne glede na to, da je ustrezno delovno telo občinskega sveta dalo pozitivno mnenje, zaradi česar so bili mnogi prepričani, da zapletov ne bo, se je zgodilo prav to. Po burni razpravi, v kateri so sodelovali skorajda vsi člani sveta, so bili na glasovanju prav vsi proti preoblikovanju stalne pošte v pogodbeno pošto Spodnji Ivanjci. Že prej so bili prisotni seznanjeni z mnenjem sveta KS Spodnji Ivanjci, ki je bil odločno proti temu, da bi se pošta iz zdajšnjih prostorov selila v bližnjo trgovino Kmetijske zadruge Radgona.

Spremembe na pošti

Pri odločanju občinskega sveta ni pomagala niti obrazložitev Bojana Radinja, predstavnika Pošte Slovenija, ki je med drugim dejal, da nas hitro spreminjajoče se družbeno in poslovno okolje vedno znova postavlja pred nove izzive, ki zahtevajo nenehna prilagajanja. Tudi Pošto Slovenije so doletele pomembne spremembe, predvsem spremenjene življenjske navade uporabnikov poštnih storitev in liberalizacija trga poštnih storitev, vse to pa občutno vpliva na poslovanje. Pošta Slovenije je zato zasnovala več projektov za prilagoditev poslovanja spremenjenim razmeram. »Omrežje poštnih enot je ena izmed naših največjih konkurenčnih prednosti, vendar je to hkrati tudi velik izziv z vidika financiranja delovanja in razvoja. Spremenjene življenjske navade uporabnikov poštnih storitev, razvoj informacijske tehnologije ter stalna racionalizacija poslovanja gospodarskih subjektov so povzročili, da je obseg storitev na poštnih enotah vse manjši. Ta se je v številnih primerih skrčil na obseg, ki ne omogoča ohranitve zdajšnjega načina delovanja. Zmanjševanje opravljenih storitev smo doslej razmeroma uspešno urejali s preoblikovanjem stalnih pošt v premične ter s spremembami delovnih časov, tem ukrepom pa zdaj dodajamo novega, in sicer preoblikovanje zdajšnje pošte v pogodbeno,« je dejal predstavnik Pošte Slovenija in zagotovil, da to preoblikovanje nikakor ne pomeni začetek dokončne ukinitve pošte v Sp. Ivanjcih. Po njegovem je pozitivno to, da bo pošta poslej delala dlje.

Doslej smo zmanjševanje opravljenih storitev uspešno urejali s preoblikovanjem stalnih pošt v premične in s spremembami delovnih časov.


Radinja je dodal, da je poglavitna značilnost pogodbene pošte v tem, da se sicer majhen obseg poštnih storitev združi z dejavnostjo (trgovsko, turistično-informacijsko, lekarniško ...) drugega gospodarskega subjekta oziroma pogodbenika. Združitev dejavnosti omogoča doseganje ekonomske vzdržnosti gospodarskega subjekta, ki združuje dejavnosti, hkrati pa zanj odpira nove poslovne priložnosti: »Takšen model delovanja je zelo primeren tudi z vidika uporabnikov poštnih storitev, saj je odpiralni čas pogodbene pošte, ki opravlja tudi druge dejavnosti, lahko precej daljši, poštne storitve pa so zato dostopnejše. Pogodbena pošta uporablja zdaj veljavno poštno številko in žig, saj ju prevzame v upravljanje. Pogodbenik opravlja dejavnost pogodbene pošte v lastnih ali najetih poslovnih prostorih; ti morajo biti v pritličju in dostopni za invalide, poleg tega pa morajo ustrezati drugim zahtevam Pošte Slovenije. Pogodbena pošta bo opravljala celoten nabor univerzalne poštne storitve, storitve plačilnega prometa, vplačila na osebne račune Poštne banke Slovenije in izplačila s teh računov, izročanje obveščenih pošiljk ter prodajo nekaterih artiklov,« dodajajo na Pošti, za katero mnenje lokalne skupnosti ni obvezujoče.

Člani sveta v dvomih

Kljub temu je velika večina od 18 prisotnih članic in članov sveta izražala dvome, zato je bilo jasno, da Pošta Slovenije ne bo dobila pozitivnega mnenja. To se je tudi zgodilo, saj so prisotni soglasno zavrnili pripravljeni sklep. Že prej smo od Stanislava Rojka slišali: »S preoblikovanjem pošte samo dodatno ogrožamo že tako demografsko ogroženo podeželsko območje. Krajani Negove in Spodnjih Ivanjcev odločno nasprotujemo kakršnemu koli posegu v delovanje pošte, vse naj ostane kot doslej.« Člani sveta tudi menijo, da takšna odločitev pomeni ukinjanje delovnih mest na pošti in v kraju in da so domačini s samoprispevkom in prostovoljnim delom gradili pošto, zdaj pa jim jo zapirajo. Vsi so enotni, da mora ostati v zdajšnji obliki in organiziranosti, tudi zaradi starejših ljudi, ki nimajo prevoza.

Kljub nasprotovanju občinskih oblastnikov pa njihovo mnenje za Pošto ni obvezujoče. To nam je potrdil tudi direktor KZ Radgona Danilo Rihtarič, ki je dejal, da bodo imeli njihovi zaposleni kmalu dodatno izobraževanje za delo s pošto in najpozneje maja letos naj bi imeli prebivalci krajevnih skupnosti Negova in Spodnji Ivanjci novo pogodbeno pošto v prostorih zadruge v Spodnjih Ivanjcih. Sicer pa, v Pomurju po novem delujejo tri nekdanje stalne pošte, in sicer v Križevcih na Goričkem, Razkrižju ter Fokovcih.

Deli s prijatelji