NA KOŽO

V iskanju pravice

Objavljeno 16. februar 2017 23.25 | Posodobljeno 16. februar 2017 23.27 | Piše: Domen Mal

V Ameriki bi fasala injekcijo, pri nas se bosta izvlekla z nekaj leti rešetk.

Ena mojih najljubših knjig pri trinajstih, štirinajstih je bila Resnična zgodovina Divjega zahoda – revolveraši. Eno poglavje je bilo namenjeno vigilantom, jeznim in razočaranim državljanom, ki so pravico vzeli v svoje roke, ker je oblasti niso znale ali so kriminalcem celo dajale potuho. In ko je sodilo ljudstvo, ki pač nima zaporov, je bila sodba lahko samo ena. Po navadi se je zgodila na štriku. Pa vigilanti niso bili omejeni na 19. stoletje, na Filipinih so bili t.i. vodi smrti dejavni do nedavnega.

Sam vigilantstva ne podpiram, ker, sem prepričan, prej ali slej pripelje do anarhije in pobijanja ne samo krivih, ampak tudi nedolžnih. Lopove naj aretira policija in jim sodi sodišče. Ter jih, spoznane za krive, obsodi. Je pa zdaj vprašanje, kakšne so kazni. V Sloveniji so brez vsakega kompasa. Ukradeš pašteto in greš za rešetke za štiri leta ali pa ubiješ človeka, in ker imaš dobrega odvetnika, ki ti je zrihtal neprištevnost, malo povohljaš po psihiatrični bolnišnici (ali pa še to ne), in si prost.

Smrt Andreja Cekute je za zdaj okvalificirana kot povzročitev posebno hude poškodbe, ki je imela za posledico smrt. Če bi policisti prišli pozneje in bi bil že mrtev, bi bil pa umor! V praksi to pomeni razliko med največ 15 leti in konkretnejšimi 30 ali celo, v teoriji namreč tudi obstajajo, 40 leti zapora.

Kaj bosta dobila Aleš Olovec in Martin Kovač? V Ameriki bi fasala injekcijo, pri nas se bosta, predvidevam, z malo sposobnejšim advokatom izvlekla z nekaj leti rešetk. In če bosta na predobravnavnem naroku krivdo priznala in se pogodila s tožilstvom – tega sistema jaz ne razumem, kaj se ima morilec za pogajati!? –, bo kazen zares mila.

Ob tem imamo v Sloveniji odvetnike, ki so že zvezde na en tak ameriški način. Ampak tam, v ZDA, imajo tudi sposobne tožilce, ki so prav tako zvezdniki. Pri nas so tožilci taki, kot so njihove kute. Sivi. Sive miši. Če ne bi bili, bi tudi paragrafe znali tako razložiti, da bi, celo ob dobrem zagovorniku, grešnik resnično plačal svoje grehe. Ker bi tudi sodnik izrekel strogo kazen in bi to višje in vrhovno sodišče podprlo. Ne bi bilo sto pritožb in razveljavljanj sodb in vračanj na nižje sodišče. Ampak v naši državi ne klapa nobena od treh oblasti, ne izvršilna, ne zakonodajna in ne sodna. 

Deli s prijatelji