MERJENJE MOČI

»V interesu Janeza Janše je, da pride trojka čim prej«

Objavljeno 30. september 2013 12.20 | Posodobljeno 30. september 2013 12.20 | Piše: STA, T. L.

Erjavec ministra Gantarja ne pusti, do izjav Janeza Janše pa je zelo kritičen.

Karl Erjavec in DeSUS odhajata iz koalicije.

LJUBLJANA – Če kdo razmišlja o zamenjavi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, bi to pomenilo hudo politično krizo, je pred današnjo proračunsko sejo vlade poudaril predsednik Desusa Karl Erjavec. Kot je dejal, bi se v tem primeru verjetno tudi sam umaknil. A vendarle upa, da bodo v koaliciji našli dogovor z DL glede intervencijskega zakona na področju zdravstva.

Erjavec ne da Gantarja

Po Erjavčevih besedah v Desusu zgolj ščitijo javno zdravstvo, medtem ko DL »kot liberalna stranka želi pač manj javnega zdravstva«. V teh časih pa si, kot pravi, ne predstavlja, kaj bi pomenilo povečanje privatizacije javnega zdravstva.

»Upam, da bomo našli dogovor. Moram pa povedati, da če kdo razmišlja o tem, da bi se zamenjal naš minister za zdravje, bi to pomenilo hudo politično krizo. Verjetno bi se tudi jaz umaknil,« je povedal Erjavec.

Koalicija se bo namreč te dni znova usklajevala o intervencijskem zakonu, ki mu DL nasprotuje. Gantar si dogovor želi do četrtka, da bi zakon lahko obravnavali na redni seji vlade. Pri dosedanjih usklajevanjih se je zapletlo pri višini prispevne stopnje za samostojne podjetnike, ki naj bi se po trenutnem predlogu zvišala s 105 na 133 evrov za tiste, ki si izplačujejo minimalno plačo. V DL vztrajajo, naj se plačilo prispevka za samostojne podjetnike veže na njihov dobiček.

Kakšno besedo o tem sicer utegnejo reči že na današnji proračunski seji vlade, a konkretno bodo o tej zadevi prvaki koalicijskih strank predvidoma razpravljali v torek.

Erjavcu pomembno, da je ubranil pokojnine

Erjavec se je danes dotaknil tudi proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti, ki jih danes namerava sprejeti vlada. Kot je poudaril, so si prizadevali, da bi dokumente uskladili tudi s socialnimi partnerji, »ampak očitno ni šlo«.

Res je sicer, da proračun posega v marsikatera področja, a finančni položaj države je jasen, »vemo tudi, kaj smo obljubili Bruslju«, je dodal predsednik Desusa. Ponovil je, da je zanj pomembno zlasti to, da so ubranili pokojnine in letni dodatek upokojencem.

Socialni partnerji bi po njegovem mnenju morali razumeti razmere, ki so težke. A Erjavec razume tudi njihovo nezadovoljstvo, »zlasti ko vidijo, koliko denarja je treba nameniti za sanacijo bank«. Vlada je po besedah Erjavca v težkem položaju, a se trudi po najboljših močeh, saj si ne želi, da bi »nekdo drug prišel urejat naše javne finance«.

Janša se gre klasično opozicijsko zgodbo

Erjavec je komentiral tudi nedavne izjave prvaka SDS Janeza Janše o vladnih ukrepih. Kot je dejal, je »v interesu Janeza Janše, da pride trojka čim prej, da so predčasne volitve. Njegove izjave so pač poceni politične izjave, ki nimajo nobene teže.« Nekdanji premier je imel po Erjavčevi oceni svojo priložnost, ko je vodil vlado, in bi lahko storil vse, o čemer zdaj govori, a so »stvari nerealne«.

Gre za »klasične opozicijske zgodbe«, meni. Boljše bi bilo, da bi Janša prišel s programom gospodarske rasti, ki bi pokazal, kaj lahko reši Slovenijo. Prav tako bi bilo po njegovih besedah dobro, da bi se koalicija in opozicija v teh zadevah poenotili, saj gre za skupni interes države.
 

Deli s prijatelji