POŽAR

V hišo udarila strela, Drago ostal brez kisika

Objavljeno 02. februar 2015 21.46 | Posodobljeno 02. februar 2015 21.46 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Slabe tri tedne po požaru Hočevarjevi z novo streho, ki so jo dobili s pomočjo dobrih ljudi.

Gabrijela Kovač, predsednica Krajevne organizacije RK Škocjan, Barbara Ozimek, Igor Hočevar in župan občine Škocjan Jože Kapler Foto: Tanja Jakše Gazvoda

STOPNO PRI ŠKOCJANU – »Ne vem, kako se bomo oddolžili vsem tem ljudem,« je s cmokom v grlu dejala Irena Hočevar. Potem so ji solze zalile oči. Ganjena je bila od dobrote številnih ljudi, ki so prepoznali stisko šestčlanske družine. Družine treh generacij, ki živi od ene skromne pokojnine in ene skromne plače, njihov vsakdanjik pa močno zaznamuje tudi bolezen, predvsem slabo zdravstveno stanje očeta Draga, ki je zadnja leta priklenjen na posteljo, saj je njegovo telo zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni odvisno od aparata za kisik, ki mu omogoča dihanje. V mirno življenje Hočevarjevih s Stopnega pri Škocjanu je usoda posegla v nedeljo, 11. januarja. Drago in njegova žena Anica sta bila sama doma, ko so se nad Dolenjsko zgrnili črni oblaki. Nekako nenavadno temno je postalo sredi popoldneva, tudi grmenje ni ravno običajno za ta letni čas, takrat pa je iznenada počilo, kot bi kdo odvrgel bombo. Bila je strela, ki je udarila v Hočevarjevo streho in zanetila požar.

Očeta začelo dušiti

Še sreča, da je sosed opazil posledice uničujočega udara in takoj poklical gasilce. Čeprav so bili ti hitri, je ogenj že dodobra načel ostrešje, je pa strela, ki naj bi udarila v telefonsko napeljavo, uničila tudi električno napeljavo. Hočevarjevi so bili tako v trenutku še brez elektrike, Dragove vezi z življenjem. Vseh 24 ur na dan je namreč priključen na aparat za dovajanje kisika, ki je ob udaru strele obmolknil in 65-letnika pustil na cedilu.

Začelo ga je že dušiti in stiskati v prsih, njegovo življenje je viselo na nitki, štete so mu bile minute, morda sekunde, saj mu je raven kisika v krvi že nevarno padla in skoraj dosegla kritično mejo. Še sreča, da so imeli gasilci pri sebi agregat, da so usposobili aparat za kisik, na Stopno pa so prišli tudi reševalci, ki so Draga oskrbeli. Če ne bi bili gasilci tako hitri in če ne bi bilo zdravniške pomoči, tistega 11. januarja ne bi poročali le o uničujočem požaru, ampak bi lahko ugasnilo tudi življenje.

Na Stopnem so v hiši, ki nosi številko 11, doma trije otroci, Ana, Helena in Igor, pa tudi Helenin 17-mesečni sin Marko. Skozi življenje se prebijajo s kmetijo, v hlevu imajo devet glav živine pa dva prašiča. A sami bi se težko lotili obnove hiše.

Ljudje odprli srca

»Na poziv občine Škocjan, župana Jožeta Kaplerja, krajevne organizacije RK Škocjan, vaščanov in gasilcev je Območno združenje RK Novo mesto takoj stopilo v akcijo, dobili smo predračun za novo streho, tako da smo vedeli, da moramo zbrati deset tisoč evrov. Kjer koli smo predstavili stisko družine, so ljudje odprli srca. Tudi Hočevarjevi so bili vseskozi aktivni, v veliko pomoč pa so jim bili sovaščani in prijatelji,« je akcijo strnila sekretarka Območnega združenja RK Novo mesto Barbara Ozimek. In dodala, da so tudi članice Krajevne organizacije RK Škocjan ter gasilci Prostovoljnega društva Dole zbirali denar pri sovaščanih od vrat do vrat. Več kot tri tisočake so zbrali, računajo pa, da bodo ta znesek podvojili.

»Ob tem gre posebna zahvala podjetju Bramac, ki je podarilo kritino, podjetjema Krka in Dulc, občini Škocjan, Rdečemu križu Slovenije, krajevnim organizacijam RK Škocjan, Drska in Gotna vas ter prostovoljnim gasilskim društvom Škocjan, Bučka in Dole. In seveda številnim posameznikom in podjetjem. Račun smo pokrili, nekaj denarja bo še ostalo, z njim bo lahko družina pokrila najnujnejše potrebe za izboljšanje stanovanjskih razmer,« je še povedala Ozimkova.

»Res nisem pričakoval takšnega odziva, zadnje dni nam je bilo še vreme naklonjeno, tako da so lahko delavci pokrili streho, saj napovedujejo sneg,« je v četrtek, ko so novo streho tudi simbolično predali v uporabo, dejal sin Igor. Zadnje dni je bilo na Stopnem res več udarniških akcij. V nedeljo popoldne so se zbrali vaščani, sosedje, gasilci in prijatelji, da so odstranili streho, v ponedeljek so že zidali, v torek pa so delo prevzeli delavci krovskega podjetja Zagorec iz Gorenjih Dol, ki so v četrtek, tik pred poslabšanjem vremena, že končevali delo. Resda elektrika v hiši še ni, kot je bila pred požarom, saj je udar strele uničil del inštalacije, zagorelo je tudi pri elektroomarici in pri nekaj vtičnicah, tako da sta kuhinja in kopalnica še v temi, a tudi tukaj bodo dela prišla na vrsto, pod zemljo bodo dali tudi telefonsko napeljavo.

A trenutno je najpomembnejše, da je družina pod novo streho, ki pa bo kmalu dobila tudi strelovod. Očitno so ti kraji, ki ležijo nekoliko višje, kot magnet za strele. Pri Hočevarjevih je namreč pred petimi leti že udarila v kozolec. Na srečo so bili tudi takrat gasilci zelo hitri, tako da je zgorel le del lesenega poslopja.

Deli s prijatelji