PRIVATIZACIJA

V Heliosu že prva odpuščanja

Objavljeno 20. december 2013 20.15 | Posodobljeno 20. december 2013 20.15 | Piše: STA, Ma. F.

Zaposleni v Heliosu upajo, da se bodo po prestrukturiranju ustvarile razmere, ki bodo omogočile rast podjetja in ponovno zaposlovanje.

Helios.

DOMŽALE – V Heliosu, prvem prodanem podjetju od 15 podjetij s seznama vlade za privatizacijo, so v sredo začeli odpuščati. Konkretnih številk o številu odpuščenih še ni, najbolj na udaru pa so režijski delavci, je STA izvedela iz neuradnih, a zanesljivih virov.

Službo naj bi izgubila tudi večina zaposlenih za določen čas, predvsem pa so med odpuščenimi že omenjeni režijski in proizvodni delavci. T. i. mehkih načinov prekinitve delovnega razmerja naj bi bil le manjši delež.

Privatizacija za vsako ceno?

»Jasno se kaže, da bo korist, ki jo bo država s prodajo deleža pridobila, zanemarljiva, saj bo pridobljeni denar zapravila že v naslednjem trenutku po prejemu za sanacijo lukenj v bančnem sistemu, ki so nastale zaradi zelo nespametnih odločitev,« poudarjajo v sindikatu.

Ob tem izpostavljajo, da zaradi prodaje prihaja tudi do izgube delovnih mest, s tem pa naraščajo stroški nadomestil in socialnih transferjev, ki bodo spet obremenili državo. »Ponovno vprašujemo vse politične stranke, ali resnično menijo, da je privatizacija za vsako ceno rešitev za to državo,« so izpostavili v sindikatu.

Pravna pomoč

Razumljivo in logično se jim zdi, da bodo vlagatelji zasebnega kapitala želeli poplačilo in donosnost, za kar pa bodo ceno plačali zaposleni. »V to realnost so nas privedle politične odločitve, račun zanje pa se vedno znova izstavlja državljanom,« so še prepričani v sindikatu.

Sindikat bo nudil ustrezno zaščito odpuščenim delavcem. Organizirali bodo tudi pravno pomoč v podjetju, ki jo bodo delavci lahko izkoristili.

Helios trenutno zaposluje okrog 2200 ljudi in ima 10 proizvodnih obratov v Sloveniji, na Hrvaškem, v Rusiji, Srbiji in Ukrajini.
 

Deli s prijatelji