NAPETO

V Gorici fašisti in protifašisti

Objavljeno 23. maj 2015 19.11 | Posodobljeno 23. maj 2015 19.11 | Piše: STA, M. U.

Shoda za zdaj potekata mirno in ločeno.

GORICA – V Gorici potekata shoda neofašistične organizacije Casa Pound na eni in njihovih nasprotnikov na drugi strani. Privržencev Case Pound naj bi bilo nekaj tisoč, več kot tisoč je tudi protifašističnih protestnikov. Shoda potekata mirno in ločeno.

Avtobusi neofašističnih demonstrantov po poročanju Primorskega dnevnika imajo večinoma registrske tablice z juga Italije. Njihovi nasprotniki, številni tudi iz Slovenije, so na protifašistični shod krenili z železniške postaje v mestu.

Policisti v bojni opremi pripravljeni 

V mestu za varnost skrbi več sto policistov v polni bojni opremi, precej trgovin naj bi bilo zaprtih. Casa Pound je v italijanski Gorici za danes pod geslom »Italija, vstani, bori se in zmagaj« organizirala shod ob stoti obletnici vstopa Italije v prvo svetovno vojno. Iz Slovenije in zamejstva je bilo v zadnjih dnevih slišati več pozivov, da bi bilo treba shod neofašistov preprečiti.
Premier Miro Cerar je v petek ob robu vrha vzhodnoevropskega partnerstva v Rigi ocenil, da je shod neofašistov neprimerna in nedopustna provokacija. Zunanji minister Karl Erjavec pa je italijanski veleposlanici v Ljubljani Rosselli Franchini Sherifis prenesel zaskrbljenost Slovenije zaradi shoda in obsodbo vsakršnega poskusa obujanja fašizma in njegovih idej. Ob tem je MZZ tudi izrazil upanje, da bodo italijanske oblasti, ki so dale dovoljenje za shod, v skladu z njihovo zakonodajo poskrbele, da ne bo prihajalo do incidentov in da se shod ne bo razširil na slovensko stran.

Ker prehoda meje protestnikov in povzročanja neredov v Novi Gorici ni mogoče izključiti, so na novogoriški policijski upravi v petek pojasnili, da sodelujejo z italijanskimi varnostnimi organi in da bodo izvajali vse potrebne operativne naloge za učinkovito zagotavljanje javnega reda in miru.

Deli s prijatelji