AKCIJA GASILSKI DOMOVI

V gasilskem domu igrajo tudi badminton

Objavljeno 27. september 2013 12.20 | Posodobljeno 27. september 2013 12.20 | Piše: M. K.

Gasilci iz Stranske vasi pri Novem mestu upajo na sveže prebarvano fasado.

V društvu imajo tako mlade kot stare. Foto: Igor Mali

STRANSKA VAS – Gasilci iz Stranske vasi pri Novem mestu so letos praznovali za slovenske gasilske razmere rosnih 58 let obstoja. Prvih osem let delovanja niso imeli niti svojega doma, akcijo zbiranja denarja, lesa, opeke in drugih potrebnih sredstev za njegovo izgradnjo so zagnali že dve leti po ustanovitvi, leta 1957. Minilo je še nadaljnjih šest let, da je bil dom pod streho, ob 15. obletnici društva leta 1970 pa je bil predan namenu.

Prva naloga gasilcev je seveda spopad s požari. Lani so imeli prostovoljni člani iz Stranske vasi po besedah gasilca Dejana Rkmana 12 manjših intervencij. Vodstvo društva se je pred kratkim zamenjalo in malce pomladilo. »Zdaj bomo spet začeli z veselicami,« je napovedal Rkman. Z njimi namreč lahko zberejo vsaj nekaj sredstev za delovanje društva.

Gasilski dom v Stranski vasi pa tako kot v številnih drugih krajih ne predstavlja le pomoči za boj proti ognjenim zubljem, temveč je največkrat uporabljen za družabne in druge prireditve, ki povezujejo prebivalce okoliških vasi. »Naš dom pokriva šest vasi in s tem celotno Krajevno skupnost Birčna vas. To je po površini največja krajevna skupnost v novomeški občini. Gasilski dom je ob tem središče za kulturne in športne prireditve. Imamo tudi veliko dvorano,« je povedal Dejan.

Organizirajo tudi izobraževalna srečanja

Uporabljajo jo za osmi marec, materinski dan in druge praznike ter za srečanja starostnikov, gasilci pa skrbijo tudi za dobro fizično kondicijo, saj jo pozimi spremenijo v igrišče za badminton. V društvu so očitno navdušeni nad športnimi igrami z loparji in mrežico, saj so ob domu že pred 22 leti s pomočjo vaščanov zgradili teniško igrišče. »To je bilo ogromno dela in vložka, šlo je za bolj individualno delo,« je povedal Franci Ilar.

V gasilskem domu borci zoper ogenj organizirajo tudi izobraževalna srečanja. »Letos smo imeli dvakrat izobraževanje, enkrat za nujno medicinsko pomoč in drugič za uporabo defibrilatorja. To smo naredili za krajane, obisk je bil povprečen, vendar smo to organizirali prvič,« je še dodal Dejan. Morda jih bo prihodnjič privabila nova barva fasade.

Konkurenca je huda, saj so njihovi člani le eni izmed desetih finalistov v akciji Slovenskih novic in podjetja Saint-Gobain Gradbeni izdelki, d. o. o., ponudnik fasadnih sistemov weber. Slednje bo zmagovalcu, ki ga boste določili vi, bralke in bralci, podarilo brezplačno barvno prenovo fasade. Med 1. in 13. oktobrom boste lahko prek časopisa in naše spletne strani www.slovenskenovice.si glasovali za enega izmed predstavljenih gasilskih domov, ki po vašem mnenju najbolj potrebuje barvno osvežitev. Pozabili pa nismo niti na vas, zveste bralke in bralce, petnajst izžrebanih glasovalcev bo prejelo izdelavo barvne študije v vrednosti 40 evrov.

Deli s prijatelji