NABIRALCI

V enem tednu tri zastrupitve: previdno pri nabiranju čemaža

Objavljeno 20. april 2012 14.49 | Posodobljeno 20. april 2012 14.49 | Piše: T. L.

Jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.

Jesenski podlesek in čemaž – ne zamenjajte obeh rastlin.

LJUBLJANA – V ljubljanskem UKC opozarjajo na previdnost pri nabiranju čemaža ali divjega česna. V zadnjem tednu so namreč v centru za zastrupitve interne klinike že zdravili dva pacienta, ki sta se zastrupila z jesenskim podleskom, in pacienta, zastrupljenega z belo čmeriko, sporočajo iz ljubljanskega UKC. Nabiralce čemaža ali divjega česna zato opozarjajo, naj bodo pozorni na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami, kot sta jesenski podlesek in bela čmerika. Čemaž, jesenski podlesek in bela čmerika imajo podobne ovalne liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove svojce in prijatelje.

Strup kolhicin smrtno nevaren že v majhnih odmerkih

V lanskem letu so spomladi zdravili skoraj deset takšnih pacientov, ena pacientka pa je zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom žal umrla. Podobno je bilo tudi prejšnja leta, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.

Kako poteka zastrupitev s podleskom

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah:

  • prva faza: 2 do 12 ur po zastrupitvi ljudem postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava;
  • druga faza: 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč;
  • tretja faza: pri pacientih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve – po dveh do treh tednih izpadejo še lasje.

Kako poteka zastrupitev z belo čmeriko

Pojavi se slabost, bruhanje, driska, glavobol, meglen in skakajoč vid, mravljinčenje, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in prehodna izguba zavesti.

Takoj k zdravniku

V primeru suma na zastrupitev s strupeno rastlino priporočajo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. O tem v UKC še opozarjajo, da rastlino ali njene dele ostanke vedno vzamete s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali.

Deli s prijatelji