PADEC

V ekonomski svobodi Slovenija zdrsnila za tri mesta

Objavljeno 12. januar 2012 12.31 | Posodobljeno 12. januar 2012 12.31 | Piše: K. K./STA

Kot zlasti neučinkovit in občutljiv za politično vmešavanje ostaja pravosodni sistem, ugotavljata fundacija in Wall Street Journal.

Nižja ocena

HONGKONG – Slovenija je po raziskavi ameriške ustanove Heritage Foundation in časnika Wall Street Journal na lestvici ekonomske svobode za leto 2012 med 184 državami zasedla 69. mesto. S tem je na lestvici zdrsnila za tri mesta, nižja pa je tudi njena skupna ocena, razkriva danes objavljeno poročilo.

Največji padec pri potrošnji države

Slovenija si je letos za ekonomsko svobodo prislužila oceno 62,9 točke, s čimer se je uvrstila tik za Portugalsko in pred Republiko Južno Afriko. V Evropi se je Slovenija na lestvici za leto 2012 med 43 državami uvrstila na 32. mesto. Njena ocena je nad svetovnim povprečjem, ki je pri 59,5 točke, a pod regionalnim, ki je 66,1 točke.

Lani je Slovenija zbrala 64,6 točke, s čimer se je uvrstila na 66. mesto na lestvici.

Kot pojasnjujejo pri Heritage Foundationu, se je ocena Slovenije letos poslabšala pri polovici od 10 ocenjenih ekonomskih svoboščin, največji pa je bil padec pri oceni potrošnje države. Vrednost kazalca je sicer določena glede na odprtost trga, učinkovitost nadzora, vladavino prava in omejevanje vmešavanja države.

Slab uspeh reform

Ustanova opozarja, da je vlada pri uvajanju strukturnih reform v Sloveniji le delno uspešna, gospodarsko dinamiko pa zavira inštitucionalna šibkost, ki spodkopava obete dolgoročnega gospodarskega razvoja. »Zlasti neučinkovit in občutljiv za politično vmešavanje ostaja sodni sistem,« poudarjajo v Heritage Foundationu. »Korupcija, ki je zaznana kot široko razširjena, ostaja težava,« pišejo in izpostavljajo tudi pomanjkljivo zaščito intelektualne lastnine.

Sicer se regulatorni okvir počasi razvija v smeri spodbujanja živahnejšega zasebnega sektorja, s čimer tudi spodbuja rast zaposlovanja. Pri Heritage Foundationu pa ob tem ugotavljajo, da zagon poslovanja v Sloveniji traja le šest dni, toda pridobitev potrebnih dovoljenj skoraj 200 dni. Trg dela ostaja ujetnik toge zakonodaje.

Nizke tarife

»Slovenija uživa precej visoko stopnjo svobode trgovanja, saj so njene tarife precej nizke,« še pravijo v ustanovi, a pozitivne učinke te svobode spodkopava »pomanjkanje napredka pri reformah na drugih področjih, ki so bistvena za vzdrževanje odprtega trga na področju financiranja in investicij«.

Sicer prvo mesto na letošnji lestvici zaseda Hongkong, ki je zbral 89,9 točke, kar je 0,2 točke več kot lani. Sledijo Singapur, Avstralija, Nova Zelandija in Švica. Omenjena peterica tudi sestavlja skupino držav, v katerih po oceni Heritage Foundationa vlada ekonomska svoboda.

Zadnja je Severna Koreja

Sledi skupina držav, za katere velja, da so večinoma ekonomsko svobodne, medtem ko se Slovenija uvršča v skupno držav z zmerno ekonomsko svobodo. Zadnje mesto na lestvici zaseda Severna Koreja, ki je zbrala eno točko, pred njo pa sta Zimbabve in Kuba.

Sicer v Heritage Foundationu na splošno opažajo, da se je ekonomska svoboda v svetu v zadnjem letu znižala, medtem ko so se številne države brez uspeha poskušale z dodatnim denarjem prebiti iz recesije. »Naraščajoče breme nepremišljenega zapravljanja držav je pokopalo napredek pri gospodarskih svoboščinah na drugih političnih področjih, še posebno v razvitih državah,« piše ustanova v sporočilu za javnost.

Deli s prijatelji