ZASTARELA OPREMA

V DZ za informacijski sistem skoraj 200 tisočakov

Objavljeno 07. februar 2012 19.25 | Posodobljeno 07. februar 2012 19.27 | Piše: A. F.

Za vzdrževanje programske opreme v državnem zboru je predvideno javno naročilo v vrednosti 199 tisoč evrov.

IBM-ova tehnološka pošast, takšna je notranjost superračunalnika Blue Gene

LJUBLJANA – Po soglasju vlada bodo v državnem zboru (DZ) lahko začeli postopke javnega naročila za vzdrževanje licenčne programske opreme, nakup licenčne programske opreme, prenovo hrbtenice omrežja in dograditev brezžičnega omrežja. Ocenjena vrednost javnega naročila znaša 199.000 evrov.

Zdajšnja oprema zastarela

Prenova hrbtenice omrežja informacijskega sistema je nujna in prioritetna naloga v okviru razvoja informacijskega sistema DZ, saj z javnim naročilom zamenjujejo zastarelo opremo, ki ne zagotavlja več zanesljivega delovanja, ker so posamezni elementi starejši od osem let, so sporočili iz DZ. Prav tako hrbtenica ni dovolj prepustna oziroma ne zagotavlja dovolj pasovne širine, saj se je v času od zadnje prenove število nanj priključenih strežnikov  povečalo za 400 odstotkov. V zadnjih osmih letih so se zamenjale tri generacije strežnikov, ki so procesorsko in komunikacijsko zmogljivejši, zato postaja obstoječa hrbtenica ozko grlo celotnega informacijskega sistema. Hkrati v skopu tokratne posodobitve bodo dogradili tudi brezžično omrežjo, ker obstoječe pokriva le del poslopij, predvsem sejne sobe in predverja. 

Za licenčne programske opreme 32.000 evrov

Čeprav programsko opremo, ki jo uporabljajo v DZ, stalno posodabljajo in redno skrbijo za vzdrževanje licenčne programske opreme, pa so potrebne tudi nove investicije. Zaradi razširitve zmogljivosti informacijskega sistema ter uvedbe novih informacijskih storitev bodo tako v DZ nakupili tudi novo licenčno opremo. Vrednost omenjene investicije je ocenjena na 32.000 evrov. 

Opremo je treba stalno posodabljati

Državni zbor za delovanje informacijskega sistema uporablja različno programsko opremo, ki jo je treba stalno posodabljati, predvsem z namenom varnega in neprekinjenega delovanja informacijskega sistema. V nasprotnem primeru je informacijski sistem podvržen varnostnim tveganjem in odpovedim delovanja. Licenčno programsko opremo je gospodarno vzdrževati, saj je vzdrževanje neprimerno cenejše kot morebitni nakupi ob odpovedi delovanja. V primeru opustitve vzdrževanja se tudi izgubi pravica do uporabe popravkov in novih različic. 

Lovijo roke

Zaradi obsežnosti projekta bodo postopke javnega naročila začeli vsaj 15. februarja letos, da bodo pogodbe podpisane predvidoma do 15. junija, oprema dobavljena do 15. julija letos, tako da bodo lahko namestitev in implementacijo izvedli v času parlamentarnih počitnic.

Deli s prijatelji