MENJAVE

V DZ med poslance 27-letnik?

Objavljeno 21. april 2015 19.21 | Posodobljeno 21. april 2015 19.26 | Piše: STA, P. Pa.

Dejan Židan je danes odločitev SD predstavil predsedniku vlade Miru Cerarju.

Bo Veber odstopil sam ali bo počakal na razrešitev?

LJUBLJANA – Nekdanji minister za obrambo Janko Veber, ki naj bi ga na tem mestu po predlogu SD nasledila poslanka in podpredsednica DZ Andreja Katič, je zadovoljen, da bo obrambni resor kmalu dobil novo vodstvo. Kot je pojasnil, gre namreč za pomemben in velik resor z več kot 1000 zaposlenimi.

Kdo bo zamenjal Katičevo?

Ministrstvo za obrambo po Vebrovem odhodu v začetku aprila začasno vodi predsednik SD Dejan Židan, sicer tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Začasno vodenje resorja je sicer možno največ tri mesece, a po mnenju Vebra obrambni resor svojega ministra potrebuje prej.

Veber se je po razrešitvi s funkcije ministra vrnil v DZ, ob tem pa so se pojavili namigi, da si želi kakšno vidnejšo funkcijo, morda tudi podpredsedniško mesto. To bi se namreč z imenovanjem Katičeve za ministrico sprostilo. A kot je zatrdil Veber, se v poslanski skupini o podpredsedniški funkciji še niso pogovarjali.

Katičevo naj bi sicer po prvih informacijah v poslanskih klopeh nadomestil 27-letni Jan Škoberne.

SD ostaja, Telekom vroča tema

Predlog kandidature Katičeve za obrambno ministrico je javnosti popoldne najavil predsednik SD Židan, in sicer po srečanju s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Kot je dejal novinarjem, je Cerar predlog SD sprejel. Kdaj bo premier kandidaturo vložil v DZ, pa »je odvisno od njega«, je še povedal Židan.

Tako tudi ni jasno, ali bo ime Katičeve vloženo skupaj s predlogom za novega ministra, ki ga išče SMC. Cerar je Židana v pogovoru na štiri oči danes namreč seznanil s potekom iskanja. Seznanil ga je tudi s kandidati in napovedal, da bo odločitev sprejel do konca tega tedna, je dejal prvi mož SD.

Najmanjša koalicijska stranka je predlog za novega obrambnega ministra iskala po tistem, ko je po tednih kljubovanja izgubila obrambnega ministra Vebra. DZ je namreč Vebra na predlog premierja Cerarja razrešil, in sicer zato, ker je obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo naročil analizo posledic prodaje Telekoma Slovenije in s tem ravnal najmanj netransparentno oz. celo nezakonito. SD je ostal v koaliciji, prodaja Telekoma pa ostaja vroča tema.

Deli s prijatelji