PRESEK

V dveh letih elektrika šest odstotkov dražja, plin cenejši za 39 odstotkov

Objavljeno 04. december 2014 13.48 | Posodobljeno 04. december 2014 12.20 | Piše: A. L.

Industrija je tako za elektriko kot plin plačevala manj, kažejo podatki statističnega urada.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Gospodinjstva so v tretjem četrtletju za 100 kilovatnih ur (kWh) v povprečju plačala 16,30 evra, kar je za odstotek več kot v drugem trimesečju. Povprečna cena zemeljskega plina se je medtem znižala za dva odstotka na 68 centov za kubični meter. Industrija je tako za elektriko kot plin plačevala manj, je danes objavil statistični urad.

Cena električne energije za gospodinjstva se je v zadnjih dveh letih zvišala za šest odstotkov, medtem ko se je cena zemeljskega plina v tem obdobju znižala za 39 odstotkov.

Industrija osem odstotkov manj za elektriko

Industrija je v tretjem trimesečju manj plačevala tako za električno energijo kot za zemeljski plin. Povprečna cena elektrike brez DDV je bila 8,30 evra za 100 kWh, kar je približno za odstotek manj kot v predhodnem četrtletju. V zadnjih dveh letih se je cena znižala za osem odstotkov.

Cene zemeljskega plina za industrijo so se v Sloveniji v zadnjih dveh letih znižale v vsakem četrtletju, tudi v tretjem četrtletju. V tretjem trimesečju se je povprečna cena plina za industrijo brez DDV na četrtletni ravni znižala za 23 odstotkov, za kubični meter je bilo treba brez DDV odšteti 40 centov.

Deli s prijatelji