TRETJINA VSEH PRIHODKOV

V državno blagajno kapnilo dve milijardi in pol evrov

Objavljeno 18. marec 2014 19.39 | Posodobljeno 18. marec 2014 19.39 | Piše: A. K.

V državni proračun je Carinska uprava RS vplačala 2490 milijonov evrov.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V državni proračun je Carinska uprava RS (Curs) vplačala 2,49 milijarde evrov trošarin, davka na dodano vrednost od uvoženega blaga, okoljskih dajatev, davkov na mednarodno trgovino in drugih dajatev, kar pomeni 32 odstotkov vseh prihodkov proračuna Republike Slovenije. Ta delež je v primerjavi z letom 2012 malenkostno porasel.

Prihodki enaki ali manjši

Obseg neto pobranih dajatev, vplačanih v državni proračun, se je v primerjavi z letom 2012 malenkostno zmanjšal, in sicer v enakem deležu kot skupni prihodki, to je 0,6 odstotka. V primerjavi s predhodnim letom so se povečali samo prihodki od okoljskih dajatev zaradi onesnaževanja zraka, drugi prihodki pa so ostali na isti ravni ali so se zmanjšali.

Najvišja rast pri okoljskih dajatvah

Prihodki iz trošarin so se zmanjšali za štiri odstotke, a so predstavljali nad 59 odstotkov vseh prihodkov, ki jih je v letu 2013 pobral Curs. Najvišji porast glede na predhodno leto se je zgodil pri okoljskih dajatvah. V letu 2013 je Curs pobral za 90 odstotkov več okoljskih dajatev za onesnaževanje zraka z emisijo CO2. Vzrok za tolikšen porast je v uvedbi okoljske dajatve zaradi onesnaževanja zraka z emisijo CO2 na pogonska goriva v juliju 2012.

Medtem ko je znesek DDV od uvoženega blaga v primerjavi s preteklim letom ostal na enaki ravni, se je znesek davkov na mednarodno trgovino zmanjšal, in sicer za šest odstotkov. Upad uvoznih dajatev je posledica vstopa Hrvaške v EU.
 

Deli s prijatelji