REALNOST

V državnem zboru in vladi dokazi vzporednega vesolja

Objavljeno 02. februar 2013 20.25 | Posodobljeno 02. februar 2013 20.25 | Piše: M. U.

Ne pri sebi, politiki varčujejo pri brezposelnih.

Poslanke in poslanci državnega zbora

LJUBLJANA – Potem ko so poslanci za delovanje političnih strank namenili več kot 2,7 milijona evrov, so se zelo razburili v Zvezi svobodnih sindikatov (ZSSS). Goran Lukič, izvršni sekretar ZSSS, tako ugotavlja, da ob vsesplošni varčevalni maniji, ki jo izdatno promovirajo prav politične vrste, se prav na primeru političnih strank potemtakem potrjujejo besede filozofa Igorja Pribca in sociologa Igorja Bahovca, ki sta pred nekaj meseci ocenila »da se tudi v naši družbi velika večina ljudi zaveda, da je treba varčevati, vendar so manj pripravljeni varčevati pri sebi oziroma menijo, da je treba pri drugih«.

Ne pri sebi, politiki varčujejo pri brezposelnih

To pa so, kot ocenjuje Lukič, recimo, brezposelni. »Če je bilo leta 2011 za proračunsko postavko 'denarna nadomestila brezposelnim' namenjeno 331.179.471 evrov, je v proračunu za 2013 na tej postavki 268.842.291 evrov. Torej 62,3 milijona evrov manj za denarna nadomestila za brezposelne – pri čemer je bilo decembra 2011 število brezposelnih 112.754, če pa si  pogledamo spletno stran zavoda za zaposlovanje, lahko preberemo, da imamo 124.478 iskalcev zaposlitve.«


Na Šubičevi in Gregorčičevi vzporedno vesolje?

Ob teh številkah se Lukič sprašuje, ali je na naslovu Šubičeva 4 v Ljubljani, kjer je državni zbor, in Gregorčičeva 20–25, kjer je vlada, vzporedno vesolje, kjer veljajo drugače javnopolitične zakonitosti in logičnosti. Navaja primer programov aktivne politike zaposlovanja (APZ), ki so izjemno pomembni ravno v času naraščajoče brezposelnosti. Glede na razpoložljive podatke je v tem vzporednem vesolju program APZ namreč zelo učinkovit – pač glede na politične barve, se obregne Lukič. Iskalci zaposlitve iz evidenc zavoda za zaposlovanje, ki niso padli v to vzporedno vesolje, pa si lahko na spletnih straneh zavoda za zaposlovanje preberejo, da je bil povprečni čas brezposelnosti v novembru 2012 21 mesecev in 26 dni.

Deli s prijatelji