POSLANCI

V državnem zboru šest goljufov in ponarejevalcev

Objavljeno 01. februar 2013 11.45 | Posodobljeno 31. januar 2013 20.16 | Piše: Mihael Korsika

Poslanec Branko Marinič kljub napovedi včeraj še ni odstopil.

Branko Marinič (SDS) je osumljen goljufanja pri izpitu.

LJUBLJANA – Poslanec največje vladne stranke SDS Branko Marinič včeraj ni uresničil svoje napovedi, da bo po poslanki Državljanske liste Trudi Pepelnik drugi poslanec, ki zaradi ugotovljenih nepravilnosti oziroma nezakonitosti po komaj četrtini mandata zapušča poslanske klopi. Zaradi čuta dokončati svoje delo je včeraj pozno popoldne sporočil, da bo izjavo o odstopu podal do konca današnje parlamentarne seje.

Marinič zapušča parlament zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine, kot študent kranjske fakultete za organizacijske vede je namreč leta 2005 na izpit poslal nekoga drugega.

Za domnevno goljufanje je javnost izvedela že v prejšnjem mandatu, kljub hudim očitkom pa je bil znova izvoljen v državni zbor. Štiri mesece po volitvah ga je kranjsko okrajno sodišče obsodilo na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin. Poslanec se je pritožil, sodba je postala pravnomočna konec novembra lani. Čeprav je Marinič do konca zanikal goljufijo in zatrjeval, da gre za konstrukt, je v drugi polovici decembra napovedal odstop.

Ponaredila tudi priporočilo banke

Ne bo uveljavljal nobenih ugodnosti in nadomestil, saj se vrača na Slovenske železnice, kjer je bil zaposlen pred nastopom poslanske funkcije. Njegovo delovno mesto bo v prodaji potniškega prometa, morda mu bo znanje nemščine celo prišlo prav.

Marinič pa ni edini poslanec SDS, ki se je znašel pod drobnogledom javnosti. Pridružila se mu je poslanka Alenka Koren Gomboc, ki naj bi ponaredila spričevalo. Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu je namreč potrdilo, da je leta 2007 pravnomočno končalo kazenski postopek zaradi ponarejanja listin, ki jih je predložila tedanjemu delodajalcu, banki SKB.

Poslanka je trdila, da je verjela ljudem, ki so ji zagotovili, da lahko do želene izobrazbe pride z obiskom kratkega tečaja, in da je šele pozneje ugotovila, da je bila zavedena. »Jaz nisem vedela, da je ta listina ponarejena, da je z njo kar koli narobe, in ne vem, zakaj bi bilo zdaj kar koli narobe,« je na vprašanje, ali se ji zdi, da bi morala odstopiti, odgovorila pred dvema tednoma.

Medtem pa je na plan prišla še ena nepravilnost, poslanka je namreč protikorupcijski komisiji dostavila priporočilo banke SKB, da je dobro opravljala svoje delo, a se je izkazalo, da je tudi to ponarejeno. V banki so zatrdili, da ji takratni vodja poslovalnice ob odpovedi ni dal priporočila.

Zgodba bi se ji znala še bolj zaplesti, saj na tožilstvu zoper njo vodijo še en predkazenski postopek, vendar ni znano, glede česa.

S prepisovanjem do naziva magister

Težave s šolanjem ima tudi neodvisni poslanec Borut Ambrožič, ki je bil na volitvah izvoljen na listi Pozitivne Slovenije. Iz stranke so ga izključili, ko je postalo jasno, da je do naziva magister prišel s prepisovanjem, saj sam ni hotel oditi. Senat mariborske pravne fakultete je ugotovil, da je magistrsko delo v pretežni meri prepisal iz diplomske naloge študentke ekonomije, zato so mu odvzeli naziv. Ambrožič je napovedal pritožbo na upravno sodišče, saj vztraja, da je nedolžen – a ko je imel to priložnost dokazovati pred senatom fakultete, tega ni izkoristil, na dan obravnave je imel hud glavobol, da se je ni mogel udeleži.

Ljudstvo čaka na odstop poslanca Ivana Simčiča, ki je bil na volitvah izvoljen na listi DeSUS, manj kot dva meseca pozneje pa se je razkrilo, da je ob vpisu na filozofsko fakulteto, ki jo je pozneje sicer končal, predložil ponarejeno spričevalo bosanske gostinske šole. Simčič se ni spomnil niti sošolcev na šoli, ki naj bi jo obiskoval.

V DeSUS so ga nekaj časa zagovarjali, a pri tem ni šlo za neko hudo kolegialnost. Če bi Simčič odstopil takoj po razkritju, bi morale v skladu z zakonodajo slediti nadomestne volitve poslanca – če poslanec odstopi prej kot v šestih mesecih od potrditve mandata, se morajo razpisati nadomestne volitve –, na njih pa ni nujno, da bi slavil DeSUS.

Največja ironija pri primeru Simčič je, da ga je pred leti zaradi ponarejenega spričevala odpustil takratni obrambni minister in njegov donedavni šef Karl Erjavec; kot vojak je odpuščen z obrambnega ministrstva, ker ni imel verodostojnih listin o izobrazbi.

Za kar šest od 90 izvoljencev ljudstva se je že po četrtini mandata izkazalo, da so goljufi ali ponarejevalci. Če bi šlo naprej s takšnim tempom, bo ob koncu mandata takšnih kar četrtina.

Deli s prijatelji