TEŽAVE

V Državljanski listi se trese, bodo odstranili Viranta?

Objavljeno 13. september 2013 09.36 | Posodobljeno 13. september 2013 09.36 | Piše: STA, P. J.

Vidni predstavniki stranke niso zadovoljni z načinom vodenja. Obetal naj bi se volilni in programski kongres.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – V koalicijski Državljanski listi (DL) se spet pojavljajo napetosti, vrstijo pa se tudi kritike na račun vodenja. Vidni predstavniki stranke so v četrtek pojasnili, da je zanesljiva možnost volilni in programski kongres, ki naj bi bil spomladi, zato je na današnji seji sveta stranke pričakovati pestro razpravo in morda prve odločitve glede kongresa.

Odločitev pade že prej

Člani sveta DL naj bi danes popoldne razpravljali zlasti o tem, kakšni ukrepi bodo potrebni za krpanje proračunske luknje, na dnevnem redu pa je tudi razprava o reorganizaciji občin in o ukrepih v zdravstvu. Glede na dogajanje v minulih dneh je pričakovati pestro razpravo o razmerah v stranki, ki jo je sicer od vstopa v koalicijo Alenke Bratušek zapustilo kar nekaj vidnih akterjev, nizka pa je tudi podpora javnosti.

Nazadnje je nezadovoljstvo nad Virantom javno izrazil murskosoboški župan iz vrst DL Anton Štihec, ki se je odločil odstopiti z mesta predsednika odbora DL za regionalni razvoj. Kot je dejal, se Virant najprej odloči sam, na stranko pa pride le po potrditev. Virantu je Štihec tokrat očital slabo komunikacijo s stranko glede predloga za reorganizacijo občin. Pred nekaj dnevi je DL zapustil regijski koordinator Branko Babič.

Bo Pličanič prevzel DL?

Da je večina članstva zaskrbljena nad stanjem v stranki, je pred četrtkovo sejo vlade priznal minister za pravosodje iz vrst DL Senko Pličanič. Po njegovih besedah je čas za razmislek, zanesljiva možnost je programski in volilni kongres. Ni pa Pličanič ne potrdil ne zanikal možnosti, da DL prevzame sam.

Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj Viranta sicer podpira, a pravi, da bi bil Pličanič, če bi kandidiral, dober kandidat. Braniselj ocenjuje, da bo kongres stranke zagotovo pred evropskimi volitvami, ne odgovarja pa na vprašanje, ali stranka potrebuje novo vodstvo. Napovedal je, da bodo o razmerah v stranki razpravljali na seji sveta, »dinamika« pa se po njegovih besedah stopnjuje.

Virant, ki naj bi sicer užival podporo v poslanski skupini, za komentarje na razmere v stranki ni bil dosegljiv.
 

Deli s prijatelji