V PREMISLEK

V družbi najslabših

Objavljeno 26. maj 2014 11.49 | Posodobljeno 26. maj 2014 11.49 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Neučinkovitost pravnega reda in nepredvidljivost politike nas vlečeta navzdol.

Slovenija je nazadovala tudi po zadnji raziskavi konkurenčnosti, ki jo vsako leto opravlja švicarski IMD inštitut. Smo na dnu lestvice v družbi držav, kot so Grčija, Bolgarija, Romunija in naša soseda Hrvaška. Sosednja Avstrija, kjer je prisiljeno iskati delo vse več mladih Slovenk in Slovencev, je po tej raziskavi napredovala in je po konkurenčnosti daleč pred nami. Slovenijo ocenjujejo kot neproblematično državo pravzaprav le glede razvite infrastrukture in razpoložljive visokokvalificirane delovne sile. Na drugih področjih pa tonemo. Rezultat te mednarodne raziskave konkurenčnosti lepo kaže, kako nesmiselne in podcenjujoče so besede predsednice vlade o tem, kako naj bi se stvari v Sloveniji v zadnjem letu spremenile na bolje. Na področju javnih financ smo se uvrstili celo na zadnje mesto, čeprav predsednica vlade zatrjuje, kako naj bi ji uspelo urediti javne finance. Navzdol nas močno vlečeta tudi neučinkovitost pravnega reda in nepredvidljivost politike.

Z drugimi besedami, eno je to, kar predsednica vlade in njeni ministri govorijo, povsem nekaj drugega pa tisto, kar naredijo. Ko predsednica vlade poudarja, da moramo dvigniti konkurenčnost gospodarstva, temu istemu gospodarstvu pa dviga dajatve, potem seveda nekaj ni v redu. In prav na to nedoslednost in nepredvidljivost politike opozarja zadnja raziskava konkurenčnosti. Zato seveda v Sloveniji tudi ni odmevnejših novih investicij, saj se glede tujih naložb uvrščamo na predzadnje mesto. Posledica tega je, da ni novih delovnih mest, mladi pa so prisiljeni službe iskati v tujini. Skrbi nas lahko tudi, da se je Slovenija, vse odkar v tem švicarskem inštitutu merijo konkurenčnost, uvrstila najslabše na področju poslovne učinkovitosti. Zato se ne gre čuditi, da smo spet tik pred novim valom stečajev podjetij.

Nova Mura je že v stečaju, Cimos v prisilni poravnavi, kup drugih podjetij pa tik pred tem. Zato je toliko bolj nenavadno, ko nekateri trdijo, kako smo na poti iz krize, in se sklicujejo na napovedi rahle gospodarske rasti za letos. Pri tem pa pozabijo povedati, da Slovenija še naprej zaostaja v razvoju za drugimi državami. Po napovedih OECD za letošnje leto bo tako letos svetovno gospodarstvo rastlo po stopnji 3,2 %, medtem ko naj bi bila rast v Sloveniji vsega 0,3 %. Drugi že krepko okrevajo, mi pa se utapljamo v vse večjih težavah. Od besed vladajočih politikov, da nam kljub vsem tem realnim ekonomskim kazalnikom gre bolje, pa mladi ne morejo živeti.

 

Deli s prijatelji