POHOD

V Dražgošah tudi Janković, Stanovnik in Pahor

Objavljeno 12. januar 2014 13.14 | Posodobljeno 12. januar 2014 13.55 | Piše: STA, P. J.

Borut Pahor je že včeraj odšel na pohod in uspešno prišel do cilja.

Slovesnost ob spomeniku leta 2011.

DRAŽGOŠE – Ob 72. obletnici dražgoške bitke danes v Dražgošah poteka osrednja spominska slovesnost, ki predstavlja vrhunec že 57. sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice. Organizacijski komite na letošnji prireditvi pričakuje od 4000 do 6000 ljudi, zbrane pa bo nagovoril politik, ekonomist in pisatelj Viktor Žakelj.

Pahor peš

Slovesnosti se udeležujejo tudi predsednik republike Borut Pahor, ki bo položil venec pred spomenik padlim v dražgoški bitki, predsednik DZ Janko Veber in predsednik DS Mirja Bervar.

Številni Slovenci so se v Dražgoše, ki so simbol slovenskega upora proti okupatorju, odpravili peš. Različna planinska društva organizirajo 11 pohodov, udeleženci najdaljših – 35. spominskega pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše in 15. nočno-dnevnega rekreativnega pohoda Železniki–Ratitovec–Dražgoše pa so se na pot podali že ponoči. Med njimi je bil tudi predsednik republike Borut Pahor. Nekaj pohodnikov je vmes tudi omagalo ali pa jim je nadaljevanje preprečila poškodba.

V Dražgošah so poleg Boruta Pahorja tudi Igor Lukšič, Zoran Janković, Janez Stanovnik, Patrick Vlačič, Tanja Fajon, Janez Kocijančič in drugi.

Spominska slovesnost

Kot je na torkovi novinarski konferenci povedal predsednik organizacijskega komiteja Drago Štefe, gre za kulturno-športno prireditev, vodja programa v Dražgošah Jože Logar pa je dodal, da je prireditev namenjena počastitvi spomina na slovenske Termopile in ne politiziranju.

Dražgoška bitka v visokem snegu in pri minus 30 stopinjah Celzija je januarja 1942 terjala življenja 41 Dražgošanov in devetih partizanov. Nemci so Dražgoše porušili do tal. Pomen dražgoške bitke pa je v srčnosti partizanskih borcev in domačinov, ki so pokazali, da se bodo za svoj dom borili.

Dražgoška bitka je bila med NOB največja na Gorenjskem in je spremenila nemški načrt izseljevanja Gorenjcev. Bila je tudi dotlej največja odporniška bitka v nemškem rajhu, legenda, ki je zanetila plamen upora sredi okupirane Evrope, menijo organizatorji spominske slovesnosti.

Deli s prijatelji