POKLON LEGENDI

V dolini tihi spet pod Trško goro

Objavljeno 22. maj 2014 19.55 | Posodobljeno 22. maj 2014 19.57 | Piše: Jaroslav Jankovič

Na osmi reviji harmonikarjev na odru raztegnilo mehove več kot 200 glasbenikov.

Učiteljica harmonike Tina Lenart. Foto: Jaroslav Jankovič

TRŠKA GORA – Če se iz radia v avtomobilu zasliši harmonika, bodo najstniki v trenutku preklopili na »I love you«! V javnosti zakoličen stereotip namreč govori, da mladi ne marajo slovenskih napevov, zlasti ne ob harmoniki. No, osma revija harmonikarskih skupin in orkestrov Slovenije v Sevnem pri Novem mestu, kjer je v dvorani Šolskega centra biotehnike in turizma nastopilo več kot 200 harmonikarjev iz vse Slovenije, dokazuje drugače.

Kot nam je povedal Jože Barbo, predsednik Turistične zveze Dolenjske in Bele krajine, so dozdajšnje festivale organizirali jeseni kot samostojne prireditve: »Letošnji festival pa je prelomen, saj se časovno združuje s Slakovim pohodom.«

Pred tremi leti umrli Lojze Slak, harmonikar in ljudski godec, je imel svoj vinograd prav pod Trško goro, kot gost je nastopil na drugem festivalu, v spomin nanj so letos v končnem, skupnem nastopu zaigrali njegovi pesmi Čebelar in V dolini tihi.

Sicer pa se je v sobotnem popoldnevu na odru zvrstilo 13 orkestrov iz vse Slovenije.

Ob našem prihodu smo na vhodu srečali varovance harmonikarskega učitelja Sandija Ravbarja, ki so nastopili kot četrti. Petnajstčlanski orkester so sestavljali tudi osnovnošolci Gašper Nahtigal, Jan Muhič, Luka Barbo in Matej Cesar. Mladež je skozi Slakovi pesmi Šmentano dekle in Poštar res lahkotno raztegovala frajtonarice, na vprašanje, kakšni se jim zdijo domači napevi v primerjavi z »I love you« popevkami, so smehljaje skomignili z rameni in rekli, da so super.

Med mladimi je bilo presenetljivo veliko deklet

Med mladimi je bilo presenetljivo veliko deklet, Simona in Ana, ki smo ju ogovorili na odru, nista šteli več kot deset let.

Prijazno nas je pozdravila 40-letna učiteljica harmonike Tina Lenart iz Tomažje vasi pri Škocjanu, ki je v 15 letih učila več kot 600 mladih. Izučila se je za komercialno tehnico in zraven opravila glasbeno šolo. »Potem sem bila članica ansambla Kresničke, kjer sem igrala harmoniko in klaviature. Mimogrede sem komu kaj pokazala, pa sem si rekla, zakaj pa ne bi poučevala!« 
Kako dolgo traja, da se človek nauči harmonike? »V dveh, treh mesecih bi že znali kaj, vendar je bistvena želja.«

Kako vzpodbujati otroka k igranju glede na to, da je svet šovbiznisa okoli nas precej drugačen od domačih napevov? »Če otroka silimo, veste, da ne bo šlo. Za to se mora odločiti sam, je pa prav, da mu stojimo ob strani, ko izgubi zaupanje vase.«

Tretjega pohoda po osem kilometrov dolgi Slakovi poti se je udeležilo kar 1500 pohodnikov, ki so se na cilju v gostinskem šotoru pred dvorano okrepčali s poceni cvičkom, za deci smo namreč odšteli pol evra! Za kranjsko klobaso s prilogo štiri evre, za golaž pet evrov in tako poceni naprej.

Kot zadnja je nastopila Skupina muskontarjev As Trebnje, ki so zaigrali ljudsko Hiš'ca ob cest stoji, starodavni napev, ki se ga spominjamo iz otroštva.

In prišel je slavnostni trenutek. Ko se je več kot 200 nastopajočih zgrnilo proti odru, je ta postal premajhen, zato so se razporedili še spodaj in pred tisočglavo množico poslušalcev raztegnili mehove. Hodili smo med njimi po odru in srečali najmlajša, petletnika Klemna in Andraža, ki so ju zakrili širokopleči harmonikarji, pa spet za pol razreda dolgolasih mladenk, bilo je razburljivo.

Ob koncu so izmed vseh izžrebali srečneža, ki je prejel zlato harmoniko 8. festivala harmonikarskih skupin in orkestrov pod Trško goro. Srečnež je postal Marjan Barbo iz Malega Kala, iz Društva harmonikarjev Mirna Peč.

 

Deli s prijatelji