V Dobovi, majhnem posavskem kraju v neposredni bližini meje s Hrvaško, kjer živi le nekaj več kot 700 ljudi, so leta 2011 ustanovili društvo Dobovski vampirji. Ime je nekoliko zavajajoče, saj z grozljivimi bitji, ki ljudem pijejo kri, nimajo nič skupnega. Razen imena, seveda.
»Ker živimo na vasi, so vampi zelo priljubljena domača jed, ki se dandanes ne promovira toliko in tudi v restavracijah jo je težko dobiti. Dva domačina sta se zato odločila, da ustanovita društvo ljubiteljev vampov. Na žalost je leta 2012 predsednik in ustanovitelj Ivan Lubšina hudo zbolel in v začetku 2013. umrl,« je povedala tajnica društva Dobovski vampirji Mateja Lubšina. »Aktivni člani smo se potem odločili, da bomo njemu v spomin zgodbo peljali naprej. Tako je lani naše društvo spet začelo delovati in lahko se pohvalimo, da smo bili uspešni.«
Namen je predvsem druženje. »Želimo si, da bi se ljudje večkrat zbrali ter se družili ob dobri hrani in pijači. Seveda pa je pomembno tudi, da mlade generacije spoznavajo staro, po domače pripravljeno hrano,« nam je pojasnila Lubšinova. Dobovskih vampirjev je okoli 30. »Povprečna starost članov je nekje med 35 in 50 let, seveda pa imamo tako mlajše kot tudi starejše. Prihajajo predvsem iz vasi Dobova, kjer ima društvo sedež, nekateri pa so tudi iz okoliških krajev, kot sta Brežice in Bizeljsko.«
Kuharji so srce društva
Dobovski vampirji vsako leto pripravijo nekaj posebnih dogodkov. »Poimenovali smo jih kar Kuhanje vampov, kamor povabimo ljudi na pojedino. V društvu je manjša skupina ljudi, ki kuhajo. Ta ekipa tudi zastopa društvo, kadar nas kam povabijo,« je razkrila Lubšinova. »Sicer pa se sestanemo dvakrat ali trikrat na leto na rednih občnih sestankih, kjer se dogovorimo za potek dela, o vodenju društva ter drugih sprotnih zadevah. Srečujemo se večinoma na domu predsednika ali občasno pri katerem izmed članov.«
Dobovski vampirji so najdejavnejši od pomladi do jeseni. »Zima nam ne ustreza zaradi mraza,« se nasmehne tajnica. »Večinoma se dogovorimo za sodelovanje z gostilno, kjer bomo kuhali vampe, in tako zadovoljimo vse obiskovalce. Naše društvo poskrbi za dobro hrano, gostujoča gostilna pa poteši žejo. Vsaj enkrat na leto organiziramo mednarodno tekmovanje v kuhanju vampov. Na dogodek povabimo še druga okoliška društva in prijatelje iz sosednje Hrvaške. Vsi tekmujemo v kuhanju vampov, nato pa zberemo žirijo, ki oceni vsak kotel posebej in izbere zmagovalca, ki dobi pokal.«
Njihove želje za leto 2014 so skromne. »Želimo si čim več druženja med člani in da bi čim več ljudi kulinarično razveselili. V tem letu bi radi organizirali od pet do sedem dogodkov, ki bodo, upamo, čim bolje obiskani. Veselimo se tudi povezovanja z drugimi društvi.«
Prav včeraj je v gostilni Katić potekal tretji redni zbor, kjer so obdelali poročila o delovanju kluba in finančna poročila ter načrte za leto 2014. Pobirali so tudi članarino. »Ta znaša 12 evrov na leto. S tem plačilom dobijo člani še kakšne majhne ugodnosti. Sicer pa se nam lahko pridruži vsak, pogoj je le plačilo članarine,« nam je za konec še povedala Mateja Lubšina.
Vampi Dobovskih vampirjev
Potrebujemo 50 dag govejih vampov, eno čebulo, dva stroka česna, jušno zelenjavo, dve žlici moke, dve žlici pasiranega paradižnika, dva lovorova lista, štiri zrna popra, sladko mleto rdečo papriko, olje, kis, poper, sol.
Vampe moramo dobro oprati in jih nato vsaj eno uro pustiti v hladni vodi. Potem jih damo v posodo z očiščeno zelenjavo za juho, lovorovim listom in poprom v zrnu. Kuhamo v slani vreli vodi od 2,5 do tri ure. Skuhane vampe vzamemo iz posode, jih ohladimo in narežemo na tanke rezance. Na vročem olju popražimo moko ter dodamo sesekljano čebulo in mleto papriko. Zalijemo z juho, v kateri so se kuhali vampi, in pustimo, da zavre. Dodamo narezane vampe, pasirani paradižnik (malo razredčen z vodo), sesekljan česen in lovorov list. Kuhamo še 10 minut.
»Naši kuhani vampi so najboljši, ker na poseben način sesekljamo čebulo in med kuhanjem dodamo še skrivno sestavino. Za več informacij pa morate priti na katerega od naših dogodkov ali se včlaniti v društvo,« pravijo Dobovski vampirji.